Чорнобильська аварія 1986 року: хронологія і наслідки

Чорнобильська катастрофа

Про подію, цікаві факти, причини та наслідки катастрофи

Цього року ми відзначаємо чергову сумну річницю Чорнобильської катастрофи. Ця трагічна подія, що сталася 38 років тому, назавжди змінила життя мільйонів людей в Україні та за її межами. Десятки загиблих, сотні тисяч евакуйованих, величезні території, забруднені радіоактивними речовинами. Наслідки Чорнобильської катастрофи відчуваються й досі, і нам ще довго доведеться з ними боротися.

Чорнобильська аварія — це техногенна екологічна та гуманітарна катастрофа, що сталася внаслідок двох вибухів і руйнування четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986 року. Аварія спричинила велику кількість викидів радіоактивних речовин у довкілля, що призвело до значного радіоактивного забруднення. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Хронологія події

В ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, під час планової зупинки 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС для обслуговування, було вирішено провести експеримент, щоб перевірити, чи може турбінний генератор живити системи реактора за втрати зовнішнього електроживлення. Випробування мали відбутися на потужності 700 МВт, але після зниження до 200 МВт потужність несподівано упала до 30 МВт через накопичення хімічного елементу ксенон-135, що отруював активну зону реактора. Щоб відновити потужність, стрижні керування частково були витягнуті з активної зони. Після включення додаткових насосів та спроби підвищення потужності до 200 МВт, стався різкий викид потужності. Оператор натиснув кнопку аварійного захисту, можливо, через швидке зростання потужності. Відбувся перший вибух, який зруйнували реактор, перш за все, через неконтрольований розгін та герметичність порушення технологічних каналів атомного блоку. Потім відбувся другий вибух, який міг бути водневим або ядерним, через повне зневоднення активної зони та високу реактивність.

Основною причиною аварії стали проєктні недоліки реактора РБМК-1000, включаючи позитивний паровий коефіцієнт реактивності, який збільшував ризик нестабільності при низьких потужностях. Також серйозну роль зіграли помилки персоналу станції, зокрема, незнання реальних ризиків, пов'язаних з роботою реактора та недостатнє дотримання техніки безпеки.

Катастрофа мала величезні масштаби та довготривалі наслідки для здоров'я людей і довкілля. Значне радіаційне забруднення призвело до масової евакуації населення, забруднення великих територій в Європі і значних змін у регулюванні ядерної безпеки. Після аварії було вжито заходів для дезактивації території й будівництва саркофага, який був замінений новою безпечною оболонкою у 2017 році.

Ліквідація наслідків

Спершу, тодішнє керівництво СРСР намагалося приховати розміри трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС Форсмарк було знайдено радіоактивні частинки, принесені з західної частини СРСР, про трагедію почав дізнаватись увесь світ.

Основні заходи з ліквідації тривали близько 206 днів після аварії. Початкова вартість реагування та дезактивації забрудненої території оцінюється приблизно в 18 млрд радянських карбованців, або 68 млрд доларів США за сучасними підрахунками.

Оцінки кількості людей, які зазнали радіаційного впливу, коливаються від 600 тис. до понад мільйона осіб. Більшість з них були ліквідаторами аварії. Близько 50 осіб загинули безпосередньо під час аварії та невдовзі після неї, але тисячі людей померли протягом наступних років через довгострокові наслідки радіації.

Цікаві факти

Прилегла лісова ділянка, яка взяла на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу, пофарбувалась в рудий колір, від того й отримала назву “Рудий ліс”. Висока доза поглинутої радіації призвела до загибелі дерев (переважно сосен) і забарвлення їх у буро-червоний колір. Крім того, очевидці ночами спостерігали світіння загиблих дерев, спричинене взаємодією ферментів дерева з радіоактивними частками та радіоактивним розпадом. Під час робіт з дезактивації території ліс знесли бульдозерами й поховали. А вже у XXI ст. ліс почав відновлюватися природним шляхом.

Чорнобильська трагедія мала значний вплив на масову культуру, з'явившись у численних книгах, фільмах і документальних фільмах. Вона стала символом небезпек ядерної енергетики та її потенційних наслідків для людства і довкілля. Особливо популярним став мінісеріал "Чорнобиль" від HBO, який висвітлює події аварії, її причини та наслідки, заснований на свідченнях учасників і документальних даних. Проте серіал має художні елементи та вигадки.

Чорнобильська зона відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зона встановлена у 1986, після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Площа території — 2576,9 км2. Цю зону активно нелегально відвідують люди, які обʼєднуються в різні групи. Їх заведено називати сталкерами.

Вибух четвертого енергоблока можна порівняти з 500 вибухами атомної бомби, яку скинули США на японське місто Хіросіма в 1945 році. Загальний викид радіоактивних елементів дорівнює 50 млн кюрі. Тільки в грудні 2000 року ЧАЕС повністю припинила свою роботу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності