• Головна
  • Війна
  • Росіяни перевели всі шість енергоблоків Запорізької АЕС в режим “холодного зупину”

Росіяни перевели всі шість енергоблоків Запорізької АЕС в режим “холодного зупину”

Запорізька АЕС, фото ілюстративне

Такі дії підвищать рівень безпеки на станції

Всі шість енергоблоків Запорізької атомної електростанції вперше з кінця 2022 року перебувають у режимі “холодного зупину”. Такі міри підвищать рівень безпеки на ЗАЕС, повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі у суботу, 13 квітня.

Згідно з повідомленням, росіяни почали переводити четвертий енергоблок ЗАЕС зі стану “гарячого зупину“ до “холодного” вранці 12 квітня, і завершили цей процес близько 7:30 у суботу, 13 квітня. Рішення прийняли після того, в Енергодарі, де проживає більшість персоналу станції, завершився опалювальний сезон.

"Я вітаю такий розвиток подій. Агентство рекомендувало його вже деякий час, оскільки це підвищує загальну безпеку об'єкта. Агентство і далі уважно стежитиме за експлуатаційним станом Запорізької АЕС і надаватиме технічно життєздатні альтернативи в умовах швидких змін та викликів", — прокоментував Рафаель Маріано Ґроссі.

Ситуація на станції все ще нестабільна

Попри те, що цей крок є позитивним з погляду ядерної безпеки, ситуація на найбільшій ядерній електростанції Європи залишається нестабільною. Так, лише в вранці 13 квітня команда експертів МАГАТЕ, які перебувають на об'єкті, повідомила про 16 пострілів артилерії, які пролунали менш ніж за пів години. Також протягом останнього тижня по станції кілька разів вдарили безпілотники.

"Рішення про переведення всіх шести енергоблоків у режим холодної зупинки саме по собі є позитивним, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий запас у разі аварії. Але це не розв'язує фундаментальну проблему — недавнє різке погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека та захищеність цього об'єкта залишаються вкрай ризикованими", — додав Рафаель Маріано Ґроссі.

Довідково: Стан “холодного зупину”на атомній електростанції означає, що реактор повністю зупинений та охолоджується до температури нижче робочої. Він дозволяє безпечніше проводити технічне обслуговування, ремонтні роботи чи інші маніпуляції з реактором. У цьому стані ядерний реактор не генерує електроенергію і може перебувати в ньому нескінченно довго за умови під’єднання до енергоживлення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності