• Головна
  • Україна
  • На захопленій росіянами ЗАЕС спливає термін придатності ядерного палива

На захопленій росіянами ЗАЕС спливає термін придатності ядерного палива

Фото: Голос україни

Подальше використання ядерного палива в енергоблоках може призвести до радіаційної аварії

В усіх шести реакторах Запорізької атомної електростанції, яку тимчасово захопили росіяни, закінчується термін придатності ядерного палива. Це може призвести до радіаційної аварії, повідомив виконувач обов'язків голови правління АТ “Енергоатом” Петро Котін, у п’ятницю, 26 січня.

За його словами, незабаром спливає шестирічний гарантійний термін, наданий виробником на ядерне паливо, яке використовується в усіх шести реакторах ЗАЕС. Зазначається, що подальше використання такого палива “порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів”, а внаслідок цього — до радіаційної аварії.

“Намагання російських окупантів послідовно переводити всі енергоблоки ЗАЕС зі стану “холодної зупинки” у “гарячий пуск” ще більше розхитують ситуацію. Зайве говорити й про порушення ліцензії Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто вимог як українського, так і міжнародного законодавства”, — наголосив Котін.

До слова, на початку грудня минулого року на ЗАЕС увосьме стався блекаут. Понад чотири години станція працювала від дизельних генераторів, які увімкнулись в автоматичному режимі. Цей блекаут міг призвести до ядерної катастрофи, адже повне знеструмлення є небезпечним для всієї станції. Крім того, у четвертому енергоблоці ризик аварій залишається підвищеним, оскільки російські окупанти використовують його з порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності