• Головна
  • Україна
  • Загроза теракту на ЗАЕС: у разі трагедії доведеться виселяти людей у радіусі 50 км

Загроза теракту на ЗАЕС: у разі трагедії доведеться виселяти людей у радіусі 50 км

Загроза теракту на ЗАЕС: у разі трагедії доведеться виселяти людей у радіусі 50 км

Будь-яка радіаційна аварія буде завжди призводити до радіаційного забруднення місцевості

У разі теракту росіян на Запорізькій АЕС доведеться евакуйовувати людей із зони радіусом у 50 км довкола станції.

Про це головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін заявив в інтерв'ю «Укрінформу».

«Найгіршим варіантом розвитку подій є виведення енергоблоку на потужність, а потім вчинення теракту на вже працюючому реакторі. Тоді, дійсно, може відбутися викид радіоактивного йоду», - зазначив він.

За словами головного санітарного лікаря країни, незважаючи на те, які конкретно будуть ізотопи в межах ймовірного викиду, вони будуть призводити до по суті сумарного опромінення певної чисельності населення, яке буде перебувати в зоні ураження.

«Стосовно ЗАЕС мова йде про 50-кілометрову зону, оскільки це одна з найбільш потужних атомних станцій. Тому ми розраховуємо, що рівень забруднення на цій території може бути таким, що скоріш за все буде необхідна евакуація, якщо сам цей викид і аварія будуть максимально можливого рівня», - сказав Ігор Кузін.

Водночас він наголосив, що більш детальні прогнози можна надавати тоді, коли буде детальна інформація про фактичну надзвичайну ситуацію, яка вже трапилася.

Тоді як наразі певна частина енергоблоків ЗАЕС призупинена і не експлуатується. Відтак, коли атомна станція не експлуатується, там немає радіоактивного йоду, викид якого може статися під час потенційної аварії.

Натомість у разі теракту Кузін радить зайти до приміщення, закрити вікна, двері, зняти брудний одяг, прийняти душ, залишатися у приміщенні й чекати інформації від офіційних джерел.

Санлікар наголосив, що у разі аварії проводиться моделювання, додаткове дослідження факторів навколишнього середовища, масштаби, формуються безпечні шляхи евакуації.

«Лише тоді влада може дати офіційну інформацію стосовно безпечності шляхів евакуації», - наголосив він.

Також будь-яка радіаційна аварія буде завжди призводити до радіаційного забруднення місцевості.

«В залежності від того, коли, який обсяг викиду, спровокований терактом, буде, – будуть залежати й подальші дії», - зазначив головний санітарний лікар країни.

Так, якщо рівні будуть високі, то застосовуються спеціальні заходи по очищенню ґрунтів. Це може бути або насипання додаткового шару ґрунту, або, навпаки, його викопування і вивезення, щоб привести цю територію до стану, придатного для проживання. І багато інших заходів, які будуть відбуватися вже фактично після самої надзвичайної ситуації.

Ігор Кузін також нагадав, що на випадок аварії рекомендують підготувати щонайменше тижневий запас води, яка має бути у герметичному пакуванні.

«Сформувати запаси води, їжі, чистих речей, особливо, якщо вони проживають в зоні потенційної аварії», - уточнив він.

Нагадаємо, очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що наразі техногенна загроза на тимчасово окупованій ЗАЕС зменшується.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності