• Головна
  • Бізнес
  • Стартап
  • Штучний інтелект та мала молочна ферма: на Львівщині визначили проєкти-переможці конкурсу інновацій

Штучний інтелект та мала молочна ферма: на Львівщині визначили проєкти-переможці конкурсу інновацій

Штучний інтелект та мала молочна ферма: на Львівщині визначили проєкти-переможці конкурсу інновацій

Загалом фінансово підтримають 8 ідей

Улітку департамент економічної політики Львівської облдержадміністрації започаткував конкурс інноваційних проєктів.

“Львівщина перша і єдина область в Україні, яка прийняла програму сприяння інноваційному та науково-технічнологічному розвитку у Львівській області на 2021-2025 роки. Через її виконання ми прагнемо напрацювати дієву платформу взаємодії між бізнесом, наукою та владою, створити додану вартість, а також підтримати власних регіональних підприємців та науковців. Це наш такий локальний інноваційний патріотизм”, - пояснює перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

Програма передбачає співфінансування інноваційних проєктів за кошти бізнесу, науково-дослідних установ, університетів та обласного бюджету. У програму закладений механізм співпраці між університетами, бізнесом та владою. Це дозволить збільшити ефективність освіти та виробити шляхи трансферу технологій у виробництво, комерціалізувати знання.

Участь у конкурсі інноваційних проєктів могли взяти заклади вищої освіти, науково-дослідні установи та наукові парки.

Нещодавно оголосили 8 проєктів-переможців. Розповідаємо, чим вони цікаві.

Технологія реагентного очищення фільтрів полігонів твердих побутових відходів: вузол змішування реагентів

У Львівській області до 2030 року в області є 20 полігонів-сміттєзвалищ. Більшість з них не обладнані установками очищення фільтратів (рідини, які утворюється, коли опади потрапляють на сміття, - ред.), які потім можуть потрапляти в ґрунти.

Інноваційний проєкт полягає у розробці інтегрованої двостадійної технології очищення фільтратів полігонів та звалищ твердих побутових відходів. Це дозволить досягнути необхідної глибини очищення за мінімальних витрат.

Ключовим елементом в цій технології є вузол змішування реагентів та фільтрату. Конструювання та впровадження в інтегровану схему вузла змішування реагентів оптимізує використання реагентів, створює безпечні умови праці та є екологічно безпечним.

Перевага цієї технології перед іншими методами очищення фільтратів полягає у високому ступені очищення фільтратів.

Розробка концепції створення інноваційної малої молочної ферми

В молочному скотарстві Львівської області - криза. Поголів'я корів у 2020 році у порівнянні з 2015 роком зменшилося на 38%, виробництво молока - на 19,5%, а споживання молока на одну особу у 2020 році становило всього 59,4% від рекомендованого рівня (380 кг).

Проєкт малих молочних ферм має поліпшити ситуацію зі виробництвом та споживанням споживання молочних продуктів.

Проєкт передбачає розробку пакету документів, що описують параметри створення і функціонування малої молочної ферми (на 50 корів), де застосовуватиметься автоматизована система виробництва. Це забезпечуватиме високу продуктивність праці та дотримання стандартів якості продукції.

Утримання на фермі джерсійської породи корів з високим рівнем жирності молока дасть змогу отримати якісну сировину для виробництва сирів.

Реалізовуватимуть проєкт у селі Галівка Самбірського району. Такий варіант дає змогу розглядати ферму і як об'єкт, включений у систему сільського туризму.

Пакет документів обґрунтовуватиме концепцію створення малої молочної ферми з використанням новітніх матеріалів та технологій при її спорудженні. Концепція зображатиме варіант розвитку молочного скотарства у Львівській області, зокрема в передгірських та гірських районах.

Розроблення електролізера з твердополімерним електролітом

Погіршення екологічної ситуації у світі та природні катастрофи зумовлені викидами парникових газів, які утворюються при спалюванні корисних копалин та порушують кліматичний баланс. Ця проблема вимагає пошуку альтернативних джерел енергії та паливних ресурсів.

З-поміж відновлюваних джерел енергії, перспективними з екологічної та

економічної точки зору вважають водень та кисень. Також сфери використання цих речовин дедалі розширюються. В умовах пандемії Covid-19 важливого значення набувають пристрої з використанням кисню та водню, які можуть не тільки полегшити стан хворих, ай врятувати життя. Тому існує потреба у розробках, які забезпечать виробництво у необхідних обсягах водню та кисню.

Одним таких з пристроїв є електролізер, призначений для розщеплення води. Автори проєкту пропонують розробити електролізер із твердополімерним провідником для електролізу (розклад речовин постійним електричним струмом - ред.) води з метою отримання чистого водню та кисню без застосування хімічних речовин.

Пропоновані у проєкті електролізери можуть бути основою для використання в апаратах підтримки дихання хворих. Наприклад, отриманий на основі електролізера кисень, що є чистішим, можна використовувати в апаратах штучної вентиляції легень, штучного дихання у хворих на коронавірус.

Споживання отриманої за допомогою електролізера водневої води також дасть змогу людині краще засвоювати мінерали й вітаміни, їжу та інші природні речовини.

Крім цього, чистий водень є екологічним засобом для заправлення транспортних засобів.

Дослідницько-освітній хаб технологій штучного інтелекту “AIT Research&Learning HUB”

“Research & Learning HUB” - орієнтований на розвиток галузі технологій штучного інтелекту у Львівській області. Проєкт передбачає створення на базі лабораторії технологій штучного інтелекту Львівського національного університету імені Івана Франка дослідницького та освітнього хабу.

На базі хабу будуть проводити заходи та дослідження, які сприятимуть розвитку нових освітніх програм в галузі технологій штучного інтелекту, залученню студентів до створення нових проєктів, формуванню постійної співпраці між закладом освіти та IT-компаніями.

Формування інноваційної медичної екосистеми регіону в контексті підвищення конкурентоспроможності Львівщини

Львівська область має значний потенціал у сфері охорони здоров'я. Вона є лідером серед регіонів за часткою валової доданої вартості у сфері охорони здоров'я та надання соціальних послуг (частка регіону 8,3% у загальному обсязі). Цьому сприяє локалізація як потужних медичних, так і освітньо-наукових центрів.

Охорона здоров'я забезпечує зайнятістю близько 11 тисяч осіб в області, а споживачами медичних послуг регіону є 963 тисячі людей.

Мета проєкту - збільшити потенціал сфери охорони здоров'я на Львівщині через формування та розвиток інноваційної екосистеми ринку медичних послуг.

Формування цієї екосистеми відбуватиметься шляхом запровадження сучасних медичних технологій та надання високоякісних медичних послуг. Зокрема планують використовувати інноваційне реабілітаційне обладнання та створити платформу для обміну досвідом впровадження нових методик надання медичних послуг з використанням сучасних медичних технологій.

Інформаційно-програмний комплекс для оптимізації вивезення сміття з населених пунктів “ОтпиСміт”

Цей проєкт має оптимізувати рух сміттєвозів у населених пунктах з урахуванням розташування та часу завантаженості контейнерів, потужності машин, їхньої місткості, розкладу роботи бригад та часу виконання роботи.

Результатом проєкту буде інформаційно-програмний комплекс (алгоритми та комп'ютерні програми), який дозволить складати розклад та маршрути руху сміттєвозів з мінімальними витратити часу.

Виробництво триколісних електросамокатів для людей з інвалідністю

На сьогодні в Україні є понад 2 мільйони осіб з інвалідністю. Водночас за останні роки в усіх великих та середніх містах України спостерігається суттєве пожвавлення руху на дорогах. Це спричиняє затори. З особливою гостротою постає проблема пересування в таких умовах осіб з інвалідністю, котрі мають обмежені можливості самостійного руху.

Ситуація ускладнюється непристосованістю засобів громадського транспорту та відсутніми умовами для пересування приватними автомобілями.

Враховуючи проблематичність переміщення для людей з інвалідністю, автори проєкту пропонують створити спеціальні триколісні електросамокати з підвищеним рівнем безпеки та маневреності.

Нові екологічно безпечні евтектичні припої різного функціонального призначення

Проєкт передбачає вивчення умов синтезу, структуру та властивості нових легкоплавких сплавів, а також особливостей їх практичного застосування як екологічно безпечних припоїв (метал, сплав або суміш оксидів, що застосовується для з'єднання металевих, мінерало-керамічних та інших деталей - ред.).

При цьому враховуватимуть основні вимоги щодо таких припоїв залежно від сфер їхнього використання: електроніка, електротехніка, мала і велика енергетика, приладобудування.

На основі проведених експериментальних досліджень з допомогою X-променевого аналізу, електронної мікроскопії та вимірювання фізико-хімічних властивостей запропонують сплави на основі олова та вісмуту з домішками мікро- та нанорозмірних порошків важкотопних металів. Ці справи будуть більш безпечними для екології.

Обсяг фінансування програми з обласного бюджету на 2021 рік - 5 мільйонів гривень. Учасники  можуть отримати 60% фінансування від Львівської ОДА, 40% фінансують наукові установи чи бізнес. Водночас співфінансування з обласного бюджету одного інноваційного проєкту не повинно бути більшим за 1 мільйон гривень.

Департамент економічної політики наразі проінформував учасників-переможців та готує усі необхідні документи щодо фінансування проєктів.

Стартап

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності