• Головна
  • Інтерв'ю
  • Від кар'єри юриста до успішного стартапу: історія львів'янина Назара Федорчука

Від кар'єри юриста до успішного стартапу: історія львів'янина Назара Федорчука

Від кар'єри юриста до успішного стартапу: історія львів'янина Назара Федорчука

Компанія Назара продає девайси, що перетворюють голос у текст

Назар Федорчук — СЕО стартапу Senstone. Чоловік реалізував ідею пристрою, що трансформує голосові замітки у текстові нотатки. Його компанія продала більше 10 000 девайсів. Ціна одного — 149 доларів США. Близько половини усіх покупців — американці, ще 30-35% пристроїв купили у Японії. Однак є серед власників пристроїв Senstone є  і європейці, зокрема і українці.

Lviv.Media поспілкувалося із Назаром та дізналося його історію успіху, а також особливість його стартапу.

Дитинство — у Львові, молодість — на Заході

"Я виріс у Львові та більшу частину провів тут. Це і школа, і університет. Потім, завдяки фондам та сприянню університету, я поїхав у Велику Британію здобувати післядипломну освіту. За фахом я — юрист", — розповідає Назар Федорчук.

Далі львів'янин протягом 7 років працював у проєкті від Департаменту юстиції США. Проєкт допомагав Україні провести реформу кримінальної юстиції відповідно до міжнародних стандартів. У 2012 році цей кодекс прийняли. Команда досягла основної цілі, і хоча ще залишалася робота по впровадженню реформи, Назар вирішив піти з проєкту.

"На цьому етапі я відчув, що моя місія виконана в цьому напрямку. Те, що  раніше  мені було дуже цікавим, вже не захоплювало мене настільки. Я вирішив змінити напрямок руху і обрав власну справу. Так я і прийшов до стартапів", — каже підприємець. 

Перші починання у сфері стартапів

Спочатку Назар вивчав ринок, його кон'юктуру, спілкувався зі знайомими, що могли поділитися з ним досвідом.

"Я мав дві інших ідеї, які не запустив. Обидві — в сфері юриспруденції. Вони мені були близькими по духу, це фактично те саме, що я робив раніше, тільки з іншого боку. Але мені не вистачало челенджу, я шукав для себе більші виклики, хотів спробувати щось нове", — пригадує львів'янин.

Чоловік вирішив реалізовувати найбільш прямолінійну та незвичну ідею — "кнопку для нагадування", як він сам її називав.

Першочергова ідея девайсу Senstone — власна потреба

"У мене була своя першочергова потреба, бо я забудькувата людина. Це швидке занотовування і створення копії того, що людина говорить. Цей пристрій може знадобитися і юристу, і медику, і журналісту і іншим зайнятим людям", — зазначає Назар Федорчук. 

Перед створенням девайсу Назар та його команда намалювали пристрій та детально продумали принцип його роботи. Загалом над створенням Senstone працювали більше року. Першу версію запустили в 2017 році.

На початку львів'янин вкладав у проєкт власні кошти, згодом фінансувати проєкт погодився інвестор, зацікавлений у цьому.

[subscribe]

Про пристрій Senstone

Senstone має лише одну кнопку, яка починає та припиняє запис. Решта інтерфейсу, тобто керування — за допомогою голосових команд. Прикріпити Senstone краще всього до комірця сорочки чи футболки.

"Цей девайс не вимагає ніяких зайвих рухів: не треба діставати телефон, шукати якийсь додаток і відволікатися на інші застосунки, наприклад соцмережі. Нотатки заповнюються автоматично. Це і є перевага нашого пристрою над телефонними аналогами по типу голосового помічника", — пояснює стартапер. 

Голосові репліки автоматично перетворюються у текст та передаються до вашого телефону. Далі керувати інформацією можна у спеціальному додатку, де і зберігаються усі дані.

Де можна купити та за якою ціною

Оновлений девайс Senstone Scripter наразі коштує 149 доларів. У цю суму входить і річна підписка. Надалі, при бажанні, користувач може продовжувати преміум-підписку за 14,9 доларів на місяць. Преміум-підписка додає пунктуацію, здатна формувати діалоги, додає складні словники. Однак користувачі можуть користуватися і безкоштовною базовою підпискою, яка не має ніяких обмежень щодо обсягів інформації.

Основне джерело продаж компанії Назара — їхній вебсайт. Також вони мають сток на Amazon, можуть продавати товар дистриб’юторам.

Плани на майбутнє та секрет успіху стартапу

Назар планує і надалі розвивати компанію у напрямку голосових девайсів та масштабувати проєкт. До весни наступного року компанія хоче завершити всі краудфандингові компанії, допрацювати останню версію Senstone Scripter та зайнятися виробництвом, адже у них уже є перші передзамовлення.

Хоч команда львів'янина інтернаціональна — люди працюють з Львова, Києва та Нью-Йорку — та своє подальше життя сам Назар планує пов'язати саме з містом Лева.

"Рецепт успіху стартапу? Пробувати. І не раз. Не боятися невдач і не зупинятися. З мого досвіду більшість боїться власне почати. Або ж перша невдача їх одразу ж зупиняє. Якщо певні дії в одному напрямку повторюються тривалий час — то буде ефект накопичення якоїсь енергії, яка починає давати результат", — радить Назар Федорчук. 

Інтерв'ю

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності