• Головна
  • Бізнес
  • Трансформація енергетики: навіщо в Україні закривати шахти

Трансформація енергетики: навіщо в Україні закривати шахти

Трансформація енергетики: навіщо в Україні закривати шахти

Для безболісної трансформації треба реалізувати низку рішень

Найбільші економіки світу відмовилися або відмовляються від вугільної галузі через її енергозатратність та неекологічність. Низьковуглецева економіка — це перевага альтернативних джерел енергії та поступова відмова від викопних видів палива, зокрема і вугілля.

Через це з'явилася потреба закривати шахти безболісно для екології, економіки та людей, що там працюють. У цьому і полягає суть політики трансформації енергетики.

Lviv.Media поспілкувалося про це із Валерієм Новиковим, головою правління Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива".

"Трансформація — це не просто про закриття шахт. Це про поступовий процес, як зробити це максимально безболісно для громад і держави. Це дає час підготуватися, аби люди не лишилися ні з чим після закриття шахт. Тому цього слова не варто боятися", — каже Валерій Новиков.

Трансформація — комплексний підхід

Політика трансформації — це комплексний підхід. Валерій Новиков виокремлює три основних напрямки, які держава обов'язково має пропрацювати в контексті трансформації.

Перший — економічний. Як правило, податковий дохід з шахт становить левову частку надходжень до бюджету громади. Відповідно, після закриття шахт його не стане, і містам не буде за що жити.

"Кожне місто чи регіон є унікальним, і підхід до нього має бути індивідуальним. Чи це буде розвиток туризму, чи якесь інше підприємство — місцевим органам самоврядування видніше. Але економіку міста та регіону треба робити менш залежною від шахт, а натомість думати про щось нове чи інше", — розповідає фахівець. 

Другий — кадровий. Перекваліфікація має початися ще з освітніх програм, які вже не актуальні, зважаючи на те, що шахти закриють найближчим часом. Студентам треба запропонувати натомість інші спеціальності.

Тим шахтарям, які готові пройти перенавчання на іншу спеціальність, надати такі можливості та супроводжувати до отримання ними нових робочих місць.

До того ж, люди, які майже все життя працюють на шахтах, можуть бути не готовими до перекваліфікації.

"Можна створити програму для шахтарів, яким ще небагато залишилось до пенсії. Наприклад, одноразові виплати за те, що люди не претендуватимуть на нові робочі місця, а готові вже займатися домашнім господарством до часу, поки вони вийдуть на пенсію. Такі практики є в деяких європейських країнах. Або ж просто дозволити вийти на пенсію раніше", — ділиться досвідом експерт.

Третій — екологічний. Після закриття шахти треба подбати про територію, на якій вона розташована. Йдеться і про терикони, і про землі, які не придатні для ведення на них сільського господарства тощо.

Що замість вугілля

Наразі в Україні слабо розвинена альтернативна та біоенергетика, а на їх розвиток потрібен час.

"Газ зараз є найбільш очевидною альтернативою вугіллю, хоч ситуація на ринку зараз складна. Але іншого виходу наразі немає, шахти все одно рано чи пізно доведеться закрити", — констатує експерт. 

 За словами Новикова, відмовлятися від вугілля треба поступово та паралельно нарощувати потужності альтернативної енергетики. Треба й працювати над питанням енергоефективності. Якщо споживати менше енергії, легше буде відмовитися від вугілля і перейти на газ. 

Досвід Європи — перевага для України

Є позитивні і негативні приклади трансформації. І Україна, зважаючи на те, що вона пізніше, ніж європейські країни, почала цей процес, має перевагу, адже може вивчити досвід інших країн. Побачити, що вдалося, а що ні, і взяти потрібне для українських умов. Досвід вже напрацьований.До того ж, самі європейські країни зацікавлені, щоб допомогти Україні в процесі трансформації. Такі проєкти вже є.

"Щоб перейняти цей досвід, потрібно організовувати поїздки до цих країн нашим органам місцевого самоврядування, аби вони спілкувалися і дивилися, як це спрацювало на тих місцях. Позитивні приклади можна буде застосувати тут, у себе", — радить Валерій Новиков.

Сьогоднішні проблеми на шахтах не вирішать

Зараз на більшості державних шахт є чимало проблем. Про це детальніше розповів директор державного підприємства "Львіввугілля" Олег Акімов.

"Довгі роки відсутності фінансування вугільної галузі спричинили сьогоднішнє становище. Це і про відсутність модернізації робочого обладнання та умов праці, і про заборгованість у заробітних платах. Загалом наша енергетика та економіка зараз погано збалансовані", — каже Олег Акімов.

Однак перспективи на вирішення цих проблем невтішні.

"Зараз уже немає сенсу інвестувати в шахти та покращувати умови, бо в найближчому майбутньому їх закриють. Тому їм доведеться допрацьовувати з тим обладнанням, що є. Можливо, якась приватна шахта розрахує, що ще встигне окупити модернізацію, але загально в Україні модернізувати не будуть, — пояснює Валерій Новиков. 

Чи готова до трансформації Україна зараз

Закривати шахти можна у тих містах, де економіка готова для цього. Обидва фахівці переконані, що більшість міст, зокрема і на Львівщині, зараз не готова до такого, адже альтернатив шахтам немає.

"Скільки треба часу треба на підготовку, залежить від дій влади, наскільки вони будуть результативними. Також не варто чекати, поки шахти вичерпають свій потенціал. У Європі закривали і ті шахти, які ще мали що добувати", — пояснює Валерій Новиков.

Нагадаємо, Україна відмовляється від вугілля разом із понад 40 країнами світу. За даними Міжнародного енергетичного агентства, використання вугілля є однією з найбільших причин викидів парникових газів, а використання палива, що забруднює довкілля, відновилося після тимчасового зниження викидів, викликаного минулорічними карантинами.

Додамо, в Україні цього року бракує запасів вугілля. Сьогоднішні запаси є у понад чотири рази менші від потреби. Про це свідчать дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності