Енергоефективність: як зменшити платіжки за тепло і модернізувати будинки

Енергоефективність: як зменшити платіжки за тепло і модернізувати будинки

Є багато випадків, коли люди живуть в утеплених будинках з відкритими вікнами і все одно платять багато.

Опалювальний сезон на порозі, а з ним — рахунки за комунальні послуги. Поговоримо про енергозбереження — те, що допоможе не мерзнути, але і не віддавати всю зарплату за таку розкіш.

Чому рахунки високі та як їх скоротити

Проблема високих рахунків за опалення має дві складові: вартість енергії та об'єм споживання. І якщо споживач ніяк не впливає на вартість енергії, то на об'єм споживання впливати може.

Саме скорочення потреби в тепловій енергії є найважливішим завданням модернізації будинків — комплексного утеплення. Його вирішення скорочує рахунки за тепло.

Також модернізація будинків дозволяє контролювати комфортну температуру у будинку і платити відповідно до рівня власного споживання, а також значно продовжити термін життя конструкції будинку.

Як раціонально утеплити будинок

На багатьох будинках можна побачити фрагментні клаптикові утеплення, які роблять власники окремих квартир. Таке зазвичай роблять від безвиході — люди мерзнуть у своїх квартирах, не отримуючи якісної послуги опалення.

Такі роботи часто виконуються невідповідними матеріалами, невідповідної товщини, що створює ризик того, що вони можуть відпасти, пошкодити майно або травмувати людей знизу.

Також це несе ризик появи грибка у стінах, переважно у сусідів. Тому від клаптикового утеплення слід утриматися.

Натомість усім мешканцям будинку варто формувати ОСББ та робити повне утеплення будинку. Тим паче, в такому випадку Державний фонд енергоефективності може повернути 50% вартості матеріалів і робіт на модернізацію цілого будинку.

Вентиляція

Встановлення сучасних вікон, як правило, припиняє природну вентиляцію і перетворює приміщення в герметичні коробки. При проведенні комплексних робіт важливо модернізувати систему вентиляції, забезпечуючи потрапляння повітря в кімнати.

З цим можуть допомогти рекуператори, що врізаються у стіну, або ж провітрювачі, вмонтовані у вікно.

Перелік технологічних рішень є досить широким, але пам'ятайте про потребу звернути на це увагу.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності