Схеми крадіжок ПДВ повинні бути зупинені

Цим постом у першу чергу звертаю увагу представників правоохоронних органів на оборудки з крадіжок ПДВ. Знаю, що з публічних джерел на них реагувати простіше, як мінімум, з формальної точки зору.

Для непосвячених у складні нижчеописані схеми поясню просто. В Україні є ринок крадіжки податків, особливо ПДВ. Кожен раз, купуючи товар у магазині, ви сплачуєте 20% понад ціну товару у формі ПДВ. Цей ПДВ мав би сплачуватись до державного бюджету за ланцюжком постачання товару. Але вмілі ділки вміють цей ПДВ красти через проведення фіктивних операцій. Цілий ринок таких послуг існує в Україні вже багато років. Жодна із таких операцій неможлива без покровительства керівництва Державної податкової служби. Жодна! Саме тому всі останні керівники ДПС у бігах та мають за собою кримінальні справи. Від спокуси, як їм здається, легких великих грошей не втримався ніхто.

Прозорість — один із найкращих інструментів боротьби з цими схемами. Засвічена схема стає ризиковою та невигідною, підриває віру у здатність корумпованих керівників ДПС провести її тихо. Саме тому я намагаюсь підсвітити ці схеми. На щастя, користуються ними далеко не всі бізнеси. Багато хочуть працювати чесно. Дякуючи ним, такі схеми можна розкривати.

Отже, звертаю увагу на низку схем, які, на жаль, продовжили існування і до цього часу.

​​​​З першим відшкодуванням ПДВ до мене одразу почала надходити велика кількість інформації щодо низки сумнівних операцій. Наразі реєстри відшкодування ПДВ публічно закриті, що може скласти хибне враження у схемщиків, ніби ніхто нічого не бачить. Це не так. Публікую два відшкодування ПДВ, які мали б викликати хоча б додаткові документальні перевірки. Причин достатньо: присутність по ланцюгу компаній у списку ризикових, відсутність звітування ще із січня 2022 року. Чому не відбулась додаткова перевірка відшкодувань на майже 30 млн грн — питання, на яке потрібно дати відповідь. І знову привертає до себе увагу збанкрутіла ДПЗКУ, за кредитами якої наразі змушений платити держбюджет. Але, схоже, маємо приклад відшкодування фіктивного ПДВ уже в сам розпал повномасштабного вторгнення росіян. Злочини в Одеській та Київській ДПС.

А ось ще один приклад від Одеської ДПС. Схоже, схеми "скруток" ПДВ стають більш витонченими та складнішими. Одна компанія змогла продати на диво велику кількість кормових добавок підозрілим контрагентам, а також багато фруктів — компаніям, які згодом їх так і не перепродали. І заодно компанія встигла успішно експортувати насіння соняшника.

Остання схема показує, що навіть за умови застосування санкцій до компаній контрабандистів, їх податковий кредит продовжує гуляти в системі до сьогодні. А взагалі "класика" — імпортований одяг спочатку імпортується із заниженням вартості товарів, а потім навіть сплачений ПДВ продається. Навіть бюджетне відшкодування ПДВ змогли отримати минулого року.

Стосовно всіх прикладів направив звернення до Бюро економічної безпеки. Знаю, що відомство уже змогло попередити частину фіктивного відшкодування цього року. Надіюсь, знайде також учасників і описаних вище схем.

Блоги

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності