Чому війна це хороший стимул #КупуватиЛокальне?

Чому війна це хороший стимул #КупуватиЛокальне?

24 лютого реальність кожного з нас розбилась на друзки та все навколо неначе завмерло: школи зупинили навчання, бізнес – свою діяльність, люди втратили роботу. У мене, як і в багатьох інших було враження, що все ось-ось завершиться нашою перемогою та залишилося трошки потерпіти. Проте після двох тижнів приходить усвідомлення, що нашої перемоги потрібно досягати і економічними засобами. Тому нижче спробую дати відповіді на запитання, які виникли у багатьох людей.

Чому варто продовжувати бізнес-діяльність під час війни?

Економіка держави працює таким чином, що з прибутку бізнесу сплачуються податки, з яких фінансується бюджетна галузь. А бюджетна галузь – це найважливіші люди: ЗСУ, медики, вчителі, правоохоронці. Як тільки ми зупиняємо цей обіг, ми автоматично стаємо залежні від зовнішніх вливань, які, віримо, є і будуть. Але нам їх точно не буде достатньо. По-друге, запуск бізнес-діяльності забезпечує надійний тил, адже в час війни хлібопекарня чи швейна фабрика, котра шиє одяг для військових. не менш важливі, ніж військовий полігон. Тому дуже важливо зберегти обладнання та персонал діючих підприємств, для того, щоб вони могли продовжувати забезпечувати тил. По-третє, наявність роботи в людей збільшує внутрішній попит та дозволяє зменшити кількість людей залежних від державних виплат чи гуманітарної допомоги. Тому, шановні підприємці, хутчіш відкривайте кав’ярні, перукарні та СТО.

Які є пропозиції для бізнесу з охоплених війною територій України?

За два тижні війни Україна втратила близько 100 млрд доларів США. Тому значна частина підприємств будуть переїжджати, в тому числі і в Львівську область. Так, Львівська обласна військова адміністрація надає підтримку з пошуку локацій для розташування та перевезення нового бізнесу (пишіть на е-адресу: [email protected]). Також закликаю голів громад активно пропонувати та готувати свої території для бізнесу, що переїжджає, адже це Ваші майбутні платники податків. Також багато міжнародних донорів зараз напрацьовують пропозиції для бізнесу, що переїжджає, наприклад, ЄБРР виділяє та розробляє програму сумою 2 млрд. доларів США на підтримку бізнесу (поповнення обігових коштів, фінансування торгівлі тощо). Тому рекомендую підприємцям слідкувати за можливими грантами та скористатись цією підтримкою.

Як споживачам допомогти бізнесу?

З росією ми перебуваємо в економічній війні з 2013р., відколи почалась блокада експорту наших товарів та транзит територією росії. Ось чому дуже важливо кожному з нас допомагати і на економічному фронті. Як це зробити? Дуже просто? По-перше, максимально купуйте локальні товари і послуги, тобто, в українського виробника. Таким чином, ви залишите кошти в обігу в Україні. Наші фермери, швеї, перукарі, маркетологи і дизайнери. По-друге, переконуйте колег і друзів за кордоном купувати українське та бойкотувати товари компаній, що досі працюють в росії.

Що буде з експортом?

Найскладніше зараз експортерам, адже вони і найпотрібніші для економіки (валютна виручка) і є ціла низка умов, чому їх діяльність зупинилась. Так, запроваджено ліцензування експорту щодо пшениці і суміші пшениці та жита (меслин), кукурудзи, м’яса курей, яєць курей, олії соняшникової. Уряд заборонив експорт вівса, проса, гречки, цукру, солі, жита, великої рогатої худоби, м’яса та субпродуктів із ВРХ. Поряд з цим є ще гігантська проблема з браком транспортних засобів для перевезення (оскільки ті використовуються для гуманітарних та військових потреб та проблемою з перерваними логістичними ланцюгами (неможливість доступу до морських портів та неможливість будь-що експортувати транзитом через Білорусь), валютними обмеженнями тощо. Що робиться вже зараз для покращення цієї ситуації? Офіс з розвитку підприємництва та експорту напрацьовує варіанти підтримки українських експортерів та веде переговори з міжнародними донорами щодо виділення коштів на ці цілі.

І вже починають з’являтися маленькі ініціативи, котрі, вірю, започаткують нові та більші ініціативи щодо просування українських експортерів за кордоном. Можливості для експортерів згенеровані Інститутом Маркетингу Естонії у співпраці з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту»: для дизайнерів, веб-дизайнерів, програмістів, SMM-менеджерів, котрі можуть та хочуть надавати послуги закордоном, буде форма з контактною інформацією і про ці компанії буде розміщена інформація на спеціальному сайті, що створюється естонськими партнерами і просуватиметься на країни Європи. Також естонські супермаркети готові замінити продукти російського та білоруського виробництва на українські. Якщо Ви є виробником товарів, котрі можуть розміщуватись на полицях супермаркетів, то заповніть, будь ласка, форму і з Вами сконтактують. Також зараз в Україні складна ситуація з логістичною системою, оскільки немає можливості вивезти товар закордон, тому просимо заповнювати тих, чиї товари є вже на складах Європи або європейських дистриб’юторів. Посилання на форму: https://forms.gle/GvZjATYHE29kWR2H7 ).

Не менш важливо зараз зберегти обсяги експорту послуг (в основному це ІТ галузь, оскільки, ця галузь поки буде поки одним з важливих джерел надходження валюти.

Підсумовуючи, закликаю експортерів гуртуватись для спільної логістики та закупівлі сировини, ділитись виробничими приміщеннями та продовжувати пропонувати свої товари на зовнішні ринки. А споживачів – підтримувати своїх та закликати іноземні мережі підтримувати Україну, виставляючи українські товари на полиці.

Блоги

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності