• Головна
  • Здоров’я
  • З квітня рецептурні ліки продаватимуть за е-рецептом: для чого він та як отримати

З квітня рецептурні ліки продаватимуть за е-рецептом: для чого він та як отримати

З квітня рецептурні ліки продаватимуть за е-рецептом: для чого він та як отримати

Рішення буде впроваджуватися поступово, з можливістю використання паперових рецептурних бланків

У квітні в Україні буде впроваджено електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Зазначається, що це рішення спростить та зробити більш ефективним процес призначення рецептурних ліків. Водночас цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Відтак виключно медичний спеціаліст може підібрати безпечне та ефективне лікування, а також запобігти можливим негативним наслідкам самолікування.

Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

Рішення буде впроваджуватися поступово, з можливістю використання паперових рецептурних бланків. Натомість пацієнт сам зможе обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

На які ліки буде поширюватись е-рецепт

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які людина купує за власні кошти. Проте МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків.

«Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці», - йдеться у повідомленні.

Хто може виписати е-рецепт

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. Зокрема, під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.

Натомість якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання, або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним способом. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікуючого лікаря. В такому випадку призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Крім того, якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар зможе зробити вам призначення на паперовому рецептурному бланку. Так, ви зможете отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці у зручний для вас спосіб.

Яка зараз ситуація з е-рецептом

Електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні. Зокрема, лише у Львівській області було виписано понад 61,4 тис. електронних рецептів на антибіотики та ще понад 1,2 тис. – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Нагадаємо, громадська організація «Ліки Контроль» розробила мобільні сервіси з інформацією про те, де можна отримати безкоштовні ліки та пройти безоплатні обстеження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності