• Головна
  • Україна
  • Чи можливо запровадити в Україні електронну систему виборів

Чи можливо запровадити в Україні електронну систему виборів

Чи можливо запровадити в Україні електронну систему виборів

Технічно опитування в «Дії» не мають нічого спільного з виборчим процесом

Для запровадження електронної демократії в Україні потрібна повна довіра людей та зміни до законодавства.

Про це на пресбрифінгу розповів керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мсистав Банік.

Наразі українці вже долучилися до 11 опитувань в додатку «Дія». Кожного разу все більше кількість людей залишає всій голосно стосовно того чи іншого питання. Такий процес формує позитивне ставлення людей до застосунку «Дія». Громадяни розуміють, що вони дійсно впливають на всеукраїнські процеси.

«Починали ми з базових опитувань: марки й питання декомунізації, однак опитування про вихідний 8 березня нам показує, що це той інструмент електронної демократії, який безпосередньо впливає вже на законотворчий процес. І це дуже великий сигнал як громадянам, так і парламентарям», — наголосив Мстислав Банік.

Щодо запровадження електронної демократії в Україні, він зазначив, що технічно опитування в «Дії» не мають нічого спільного з виборчим процесом. Опитування в застосунку діють за простою арифметикою, а виборча складова більш відповідальна та має вже набагато потужніший процес.

«Все-таки не Мінцифри, а в першу чергу народні депутати мають змінити законодавство. Водночас ініціювати цей процес має Центрвиборчком. Однак, головне і важливіше це навіть не зміна законодавства, а ставлення людей, тому що яким би найзахищенішим не був процес електронних виборів, у першу чергу потрібно щоб люди довіряли йому, — зазначив керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі.

Також він додав, що використовуючи найкращий світовий досвід розробники додатка «Дія» розуміємо в якому напрямку потрібно рухатися.

Нагадаємо, Мінцифра анонсувала нові послуги, які з’являться у «Дії» цього тижня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності