• Головна
  • Україна
  • З квітня всі рецептурні медпрепарати відпускатимуться за електронним рецептом

З квітня всі рецептурні медпрепарати відпускатимуться за електронним рецептом

З квітня всі рецептурні медпрепарати відпускатимуться за електронним рецептом
Фото: pexels

Це будуть впроваджувати поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків

З квітня всі рецептурні медичні препарати відпускатимуться за електронним рецептом

Про це на своїй сторінці написав голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації Михайло Редуцький

«Рецептурні препарати щороку рятують мільйони людей. Завдяки правильно підібраному лікуванню пацієнти з гострими та хронічними захворюваннями мають можливість одужати. В той же час рецептурні ліки – це засоби, які мають бути призначені винятково лікарем. Самовільний прийом таких ліків передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання, може ускладнити перебіг хвороби та навіть привести до незворотних процесів», - йдеться у повідомленні.

Додамо, що МОЗ у 2022 році почало впровадження Е-рецепту на рецептурні препарати.

«Так, пацієнт не лише зможе отримати ліки контрольовано, прозоро та зручно, але й убезпечити своє здоров’я від негативних наслідків неправильного чи самовільного вживання рецептурних препаратів. А медики – вести статистику відпуску та вживання ліків», - зазначає Редуцький. 

Перший етап (запуск Е-рецепту на антибіотики) стартував влітку минулого року, другий (Е-рецепт на наркотичні засоби) розпочався восени. Третій етап (відпуск всіх рецептурних ліків за електронним рецептом) запланований на квітень цього року.  

Третій етап буде впроваджуватися поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків у разі відсутності електроенергії чи зв’язку у медичному закладі.

Щоб отримати електронний рецепт, необхідно обов’язково звернутися до лікаря. Виписати Е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ. Е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Додамо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 7444, який створює законодавчу базу для повноцінного впровадження Е-рецепту та перетворення застосування рецептурних лікарських засобів в Україні на безпечний, відповідальний, прозорий та контрольований процес. Діяти закон почне після закінчення у країні воєнного стану.

Нагадаємо, громадська організація «Ліки Контроль» розробила мобільні сервіси з інформацією про те, де можна отримати безкоштовні ліки та пройти безоплатні обстеження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності