• Головна
  • Війна
  • У Дніпрі СБУ затримала ІТ-фахівця, який коригував російські повітряні атаки по місту

У Дніпрі СБУ затримала ІТ-фахівця, який коригував російські повітряні атаки по місту

Фото затримання російського інформатора у Дніпрі
Фото: Служба безпеки України

Зрадник відправляв дані про рух підрозділів ЗСУ блогеру від партії “Єдина Росія“

У Дніпрі працівники СБУ затримали ІТ-фахівця, який передавав ворогові інформацію про розташування української військової техніки та підрозділів ЗСУ. Зв’язковим зрадника був відомий блогер-пропагандист від партії “Єдина Росія“. Зловмисникові загрожує до 12 років ув’язнення, повідомила пресслужба Служби безпеки України у четвер, 18 квітня.

За інформацію росіяни платили криптовалютою

За даними правоохоронців, фахівець у сфері IT-технологій з Дніпра намагався виявити позиції українських зенітно-ракетних комплексів ППО, а також фіксував рух підрозділів ЗСУ. Для цього він їздив містом у громадському транспорті та приховано фотографував місця ймовірного перебування або проїзду українських військових. Зібрану інформацію зловмисник передавав блогеру-пропагандисту від партії “Єдина Росія“, який вже викладав її у групах, підконтрольних російським спецслужбам. За дані, які зрадник передавав зв’язковому, йому платили криптовалютою.

“Співробітники СБУ викрили зловмисника ще на початковому етапі його підривної діяльності. Тоді було проведено комплексні заходи для убезпечення локацій Сил оборони та поетапно задокументовано фігуранта, щоб встановити особу його “зв’язкового” з Росії. На фінальному етапі спецоперації Служба безпеки затримала ворожого інформатора”, — розповіли в СБУ.

Правоохоронці встановили, що зрадник публікував дописи на підтримку кремлівського режиму в забороненій соцмережі “Вконтакте” ще з літа 2023 року. Через них “айтівця“ і завербував пропагандист. Під час обшуків вдома у затриманого працівники СБУ вилучили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинів, зокрема й даними про перекази на його криптовалютний гаманець з території Росії. Чоловіку повідомили про підозру у незаконному поширенні інформації про переміщення ЗСУ, наразі його тримають під вартою. Зрадникові загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, у Харкові затримали працівницю дитячого садка, яка коригувала ракетні удари по місту. Також на Київщині судили колаборанта, який прикинувся монахом і допомагав росіянам грабувати місцевих жителів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності