• Головна
  • Війна
  • Росіяни змушують українських військовополонених підбурювати своїх родичів до протестів

Росіяни змушують українських військовополонених підбурювати своїх родичів до протестів

Востаннє обмін полоненими між Росією та Україною відбувся 7 серпня 2023 року, фото Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

Військовополонені під тиском загарбників кажуть родичам, що Росія готова їх обмінювати, але Україна від обміну відмовляється

Українські військовополонені почали масово телефонувати з полону своїм родичам і просити їх вийти на протест проти української влади, розповів представник координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими Петро Яценко в коментарі Politico.

За його словами, військові телефонують з полону родичам і кажуть, що, мовляв, Росія готова їх обміняти, але Україна від цього відмовляється. «Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Тому ми розуміли, що це кампанія недовіри до влади», — сказав Яценко.

Дружина українського нацгвардійця 35-річна Валентина Ткаченко з Чернігова розповіла, що її чоловік потрапив у полон 24 лютого 2022 року, а на звʼязок вийшов уперше 29 листопада 2023 року. Росіяни забрали його з собою, коли відходили з Чорнобильської АЕС. Він зателефонував їй у Viber і, не дозволивши ставити запитань, сказав: «Валю, йди, ускладни життя Києву. Київ не хоче приймати нас назад», а потім вибачився й закінчив розмову. Валентина Ткаченко не пішла на протест, вважаючи, що її чоловік став інструментом політичної гри Кремля проти України. Водночас в інших містах, зокрема — у Києві, люди на протести виходили, зауважує Politico.

Наразі Росія утримує в полоні понад три тисячі українських військових і близько 28 тисяч цивільних. Це офіційні підтверджені дані, але реальна кількість може бути більшою. За словами Яценка, Україна останнім часом збільшила фонд обміну військовополонених і додав, що країна готова прийняти всіх російських окупантів, якщо вони вирішать здатися.

Україна з початку повномасштабного вторгнення повернула з російського полону майже 2,6 тисячі військових і цивільних, повідомив у серпні представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. Останній офіційний обмін військовополоненими відбувся 7 серпня цього року. Тоді Україні вдалося повернути 22 воїни.

На пресконференції за підсумками року президент Володимир Зеленський сказав, що процес обміну полоненими з Росією ускладнений через причини з боку РФ, але триває робота над тим, аби повернути українських військовополонених.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності