• Головна
  • Війна
  • Російські військові прикриваються полоненими бійцями ЗСУ під час штурмів

Російські військові прикриваються полоненими бійцями ЗСУ під час штурмів

Фото: “Радіо Свобода”

Так росіяни проводять “розвідку боєм”

“Радіо Свобода” 13 грудня опублікувало відео, на якому видно, як російські бійці під час “розвідки боєм” ведуть уперед трьох українських полонених. Кадри зафіксував безпілотник ЗСУ під Роботиним на Запоріжжі. Відео виданню надали бійці одного із підрозділів Збройних Сил, що воює на Запорізькому напрямку.

Відео також прокоментував уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Він сказав, що використовувати військовополонених для участі в бойових діях заборонено, тож, якщо відео є справжнім, це стане ще одним офіційно встановленим фактом порушенням Женевської конвенції.

На відео видно, як група російських військових йде в напрямку українських позицій, прикриваючись трьома людьми, які одягнуті у форму ЗСУ. За словами українських захисників, так росіяни проводять “розвідку боєм” для виявлення вогневих засобів на позиціях ЗСУ. Також на відео видно тіло бійця у формі ЗСУ, яке лежало на землі.

Наразі українські військові не мають інформації про полонених. За даними ГУР, на цьому напрямку воюють сили 234-го десантно-штурмового полку ЗС РФ.

“Якщо це так, то це буде офіційно встановлений факт порушення ще однієї Женевської конвенції з боку Російського Федерації. Це перше подібне відео, яке я бачу. У мене подібних даних не було”, – прокоментував відео Дмитро Лубінець. За словами уповноваженого ВР з прав людини, це не перший випадок можливої страти російськими солдатами українських полонених. Нещодавно російські військовослужбовці впритул розстріляли двох бійців ЗСУ, які здавались в полон.

14 грудня Запорізька обласна прокуратура почала розслідування через порушення росіянами законів та звичаїв війни. Наразі проводять першочергові слідчі (розшукові) дії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності