• Головна
  • Війна
  • Умєров пригрозив санкціями чоловікам-біженцям, які наступного року не з’являться до призовних пунктів ЗСУ

Умєров пригрозив санкціями чоловікам-біженцям, які наступного року не з’являться до призовних пунктів ЗСУ

Рустем Умєров, фото УП

Міністр оборони заявив, що питання про те, що робити з чоловіками, які ухиляються від мобілізації за кордоном, все ще опрацьовується. Пізніше в Міноборони пояснили його заяву

Міністр оборони Рустем Умєров прагне, аби в 2024 році українські чоловіки віком від 25 до 60 років, які живуть за кордоном, мобілізувалися в Збройні сили України. Для цього вони мають з'явитися до призовних пунктів ЗСУ, заявив Умєров в інтерв'ю Welt TV, Bild і Politico, оприлюдненому в четвер, 21 грудня, пише DW.

За його словами, в разі саботажу запрошення будуть застосовані санкції. «Ми все ще обговорюємо, що станеться, якщо вони не прийдуть добровільно», — зазначив міністр.

Зауважимо, що на початку грудня депутат німецького парламенту від партії ХДС, генерал у відставці Родеріх Кізеветтер заявив, що У Німеччині зараз перебуває близько 190 тисяч українських чоловіків призовного віку, з яких можна сформувати «до десяти дивізій». Депутат зауважив, що не кожен має йти на фронт, однак допомагати також можна, зокрема, доглядаючи поранених або працюючи у цивільній обороні міст.

Оновлено. Начальник управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк пізніше пояснив у коментарі «Бабелю», що німецькі ЗМІ змістили акцент. Міністр загалом говорив журналістам про рекрутинг і необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до війська. Ніяких обговорень механізмів призову до лав ЗСУ з-за кордону на порядку денному немає, запевнив Павлюк.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що українське військове керівництво запропонувало мобілізувати 450-500 тисяч людей. Однак, на думку Зеленського, це «дуже серйозна цифра», і йому «потрібно більше аргументів для того, щоб підтримувати цей напрямок». Крім того, президент наголосив, що мобілізація такої кількості людей коштуватиме Україні 500 мільярдів гривень.

Також зазначимо, що наразі в Україні не підлягають мобілізації 25 та 26-річні чоловіки. Відповідний закон хоча й ухвалений, але президент його ще не підписав, тому він не почав діяти. Утім, Зеленський зазначив, що підпише закон про зниження віку для мобілізації, якщо в цьому буде потреба.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності