• Головна
  • Війна
  • Ексзаступнику голови громади на Сумщині загрожує довічне за шпигунство на Росію

Ексзаступнику голови громади на Сумщині загрожує довічне за шпигунство на Росію

Після звільнення з посади заступника голови ОТГ, агент влаштувався на агрофірму та продовжив підривну діяльність, фото СБУ

Для маскування чиновник навіть потрапив у полон до окупантів

Контррозвідка Служби безпеки України викрила «законсервованого» агента ФСБ, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумщини. Він був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення, повідомила СБУ у вівторок, 5 грудня.

Як сказано в повідомленні, до травня 2022 року чоловік обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону. Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії через ворожий блокпост. Там він зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні.

За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням «у полоні» в росіян. За завданням куратора з ворожої спецслужби агент, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні.

Згодом, для розширення своїх можливостей, зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.

Крім того, використовуючи особисті зв’язки, зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час спроби передати геолокації кількох підрозділів Сил оборони. Працівники СБУ вилучили в нього мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з ФСБ.

«Він передавав ворогу фото- та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах. За наявними даними, розвідінформація потрібна була агресору для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину», — додали в СБУ.

Наразі агентові повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності