• Головна
  • Війна
  • У збитому дроні-камікадзе Shahed знайшли SIM-картку українського оператора

У збитому дроні-камікадзе Shahed знайшли SIM-картку українського оператора

У російському дроні знайшли павербанк і SIM-картку українського мобільного оператора, фото з соцмереж

Через мобільну мережу росіяни можуть змінювати траєкторію руху дронів

Один зі збитих російських ударних дронів-камікадзе Shahed мав батарею, модем та SIM-карту мобільного оператора «Київстар». Про це у п’ятницю, 1 грудня, повідомив Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українські джерела, які займаються розвідкою на основі відкритих джерел.

Військові аналітики з посиланням на відкриті українські джерела повідомили, що  російські сили використовують українські SIM-карти «Київстар» для керування дронами Shahed. Окрім цього, SIM-карта дозволяє російським силам використовувати мобільну мережу для відстеження місцезнаходження безпілотника та зміни траєкторії його польоту.

Одна з розвідувальних спільнот також перелічила можливі варіанти використання SIM-карт у дронах. Серед варіантів: відстеження залишків дрона після збиття, додаткова навігація за допомогою сітльників (реалізація під питанням), або телеметрія для корегування польотного завдання в режимі реального часу.

У «Київстарі» своєю чергою зазначили, що вже співпрацюють з цього приводу із правоохоронними органами.

Раніше у Повітряних силах повідомили, що росіяни перефарбували дрони-камікадзе Shahed у чорний колір, щоб їх було важче виявляти і, відповідно, збивати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності