• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала підприємицю, яка навела на Одесу десятки дронів Shahed

СБУ затримала підприємицю, яка навела на Одесу десятки дронів Shahed

Правоохоронці  затримали корегувальницю дронів Shahed, яку Росія завербувала в червні, фото СБУ

Затримана корегувальниця російських ударів по Одесі входила до агентурної мережі, кількох учасників якої викрили ще в серпні

Контррозвідка Служби безпеки України затримала в Одесі учасницю агентурної мережі головного управління генштабу збройних сил Росії (більш відомого як ГРУ), яка діяла у місті. Інших двох учасників цієї мережі СБУ затримала ще в серпні.

Як повідомила СБУ у вівторок, 28 листопада, агентка передала росіянам десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ.

«За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари, насамперед із застосуванням дронів-камікадзе типу «Шахед». На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили надписи «від імені» прокремлівського Телеграм-каналу, який воєнна розвідка РФ використовує для вербування та співпраці з агентами», — зазначили в СБу.

Як стверджується в повідомленні, жінка через анонімний чат у популярному месенджері підтримувала комунікацію з координатором агентурної мережі — кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського ГРУ Григорієм Івановим. Після ворожих ударів по Одесі вона звітувала своєму куратору про наслідки влучань. Крім того, вона проводила дорозвідку поблизу інфраструктурних об’єктів обласного центру, які викликали зацікавленість у російської воєнної розвідки.

Співробітники СБУ викрили розвідувально-підривну діяльність фігурантки і затримали її у власному помешканні. Вона — місцева підприємиця, яку російське ГРУ дистанційно завербувало у червні цього року. В поле зору окупантів жінка потрапила через активність в їхньому Telegram-каналі.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Жінка перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

До слова, у серпні цього року СБУ викрила та повідомила про підозру двом іншим учасникам цієї агентурної мережі. Серед них – агент з оперативним псевдонімом «Diezel» та його дружина, яка була «зв’язковою» російського гру і зараз переховується від правосуддя у Санкт-Петербурзі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності