• Головна
  • Війна
  • Санкції діють не достатньо: чи вистачає Росії грошей продовжувати воювати проти України

Санкції діють не достатньо: чи вистачає Росії грошей продовжувати воювати проти України

Санкції діють не достатньо: чи вистачає Росії грошей продовжувати воювати проти України

Росія все ще має «чудовий ступінь адаптивності до західних санкцій»

Американська розвідка стверджує, що Росія зможе фінансувати війну в Україні принаймні ще рік, навіть під важким тягарем безпрецедентних санкцій.

Про це йдеться у військових документах Пентагону, які «злили» в мережу, пише The Washington Post.

Хоча деякі російські економічні еліти можуть не погоджуватися з курсом країни щодо війни в Україні, а санкції завдали шкоди їхньому бізнесу, вони навряд чи відмовляться від підтримки президента Росії Владіміра Путіна.

«Москва покладається на збільшення корпоративних податків, свій суверенний фонд, збільшення імпорту та адаптивність бізнесу, щоб допомогти пом’якшити економічний тиск», — йдеться в частині оцінки, яка має гриф «цілком таємно».

З початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року Сполучені Штати та їхні союзники ввели велику кількість санкцій проти пов’язаних із Кремлем людей та компаній, забороняючи власним компаніям вести з ними бізнес, разом з експортним контролем та іншими торговельними заходами, з метою тиснути на російську економіку та карати їх еліти. Але експерти кажуть, що ефективність санкцій — не лише для того, щоб завдати шкоди російській економіці, але й для того, щоб стримати, покарати та надіслати сигнал — все залежить від факторів, складніших за ті, які може взяти до уваги попередня оцінка.

Навіть якщо теоретично Росія могла б фінансувати війну протягом ще одного року, оцінка, що просочилася в мережу, не досліджує інші фактори, які могли б вплинути на здатність Росії воювати, такі як витрати на боєприпаси та необхідність вербувати або мобілізувати нових солдатів.

Хоча «злиті» документи не містять детального обговорення їхніх джерел, вони позначені кодом, який вказує на те, що дані були отримані з перехоплених комунікацій. Це свідчить про те, що Сполучені Штати отримали доступ до каналів, де російські діячі приватно обговорюють, як обмежити вплив санкцій.

Зокрема, міністр фінансів РФ Антон Сілуанов на початку березня склав проєкт листа до прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна, щоб отримати підтримку для планів на випадок непередбачених обставин, щоб уникнути «потенційно незручного краху» російських державних організацій, таких як Міжнародний інвестиційний банк, Міжнародний банк економічного співробітництва та Євразійський інвестиційний банк через санкції, введені США та їх союзниками.

Так, 12 квітня Сполучені Штати наклали санкції безпосередньо на Будапештський міжнародний інвестиційний банк, що спонукало уряд Угорщини оголосити про припинення співпраці з фінансовою установою, яку Росія описує як міжнародний банк розвитку. Натомість деякі експерти висловили подив, що Сілуанов так хвилюється за установу з відносно невеликою ринковою капіталізацією.

«Економічно МІБ не має вирішального значення для Росії. Та й санкції проти цієї установи очікувалися вже майже рік», — заявила в електронному листі Марія Снєгова, одна з авторів останнього звіту CSIS про санкції.

Але банк, який був створений ще за радянських часів як міжнародна установа з певними дипломатичними привілеями, давно підозрювали у зв’язках зі шпигунством та відмиванням грошей, сказав Андраш Рац, старший науковий співробітник Німецької ради з міжнародних відносин.

Згідно з іншим документом, американська розвідка виявила, що чиновники Федеральної служби безпеки РФ були стурбовані недостатньою кількістю іноземної валюти, що зберігається у внутрішніх російських банках. Ці чиновники також попередили, що Сполучені Штати можуть накласти додаткові санкції на китайські компанії, які все ще ведуть бізнес з Росією, й закликали тримати такі операції в таємниці.

Водночас працівники з компаній, пов’язаних з очільником ПВК «Вагнер» Євгенієм Пригожиним, «зрозуміли», що нещодавно оголошені санкції проти російського банку МТС призведуть до припинення операцій з американськими компаніями, що призведе до «призупинення діяльності з доларовими операціями до 15 травня». Крім того, «фінансовий співробітник» Пригожина був стурбований тим, що китайські компанії припинять свій бізнес з Росією, щоб уникнути впливу санкцій.

Раніше ж цього місяця Вашингтонський Центр стратегічних та міжнародних досліджень опублікував звіт, у якому з’ясувалося, що Росія все ще має «чудовий ступінь адаптивності до західних санкцій», відтворюючи секретну оцінку, хоча вони сповільнили темпи кампанії Москви з виснаження України.

Водночас Путін публічно похвалив стійкість російської економіки в січні, припустивши, що вона перевершила очікування щодо зростання та скоротилася лише приблизно на 2,5% протягом 2022 року.

Пригожин також відмахнувся від наслідків санкцій. У лютому він опублікував заяву про те, що економічні заходи Британії, Канади та Сполучених Штатів були «нелегітимними» та припустив, що вони «займаються тероризмом».

Нагадаємо, американські чиновники вважають, що Україна готується розпочати контрнаступ проти російських військ вже у травні. Втім вони кажуть, що без рішучої перемоги підтримка України Заходом може ослабнути, а Київ може опинитися під зростаючим тиском, щоб почати серйозні переговори щодо припинення чи замороження війни.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності