• Головна
  • Війна
  • ЄС запрошує позаблокові країни до спільної закупівлі боєприпасів для України – ЗМІ

ЄС запрошує позаблокові країни до спільної закупівлі боєприпасів для України – ЗМІ

ЄС запрошує позаблокові країни до спільної закупівлі боєприпасів для України – ЗМІ

До цього процесу можуть долучитись Канада та Норвегія

Європейський союз шукає країни за межами блоку, які могли б приєднатися до колективного постачання боєприпасів Україні. Ця пропозиція є частиною плану ЄС у забезпеченні України великою кількістю дешевих боєприпасів, водночас підвищуючи здатність Європи виробляти і поповнювати свої власні запаси, що блискавично виснажуються.

Про це пише Politico, посилаючись на дипломатичні джерела.

Так, згідно з представленою пропозицією, країни повинні будуть робити внески в колективний фонд, відомий як Європейський фонд миру. Потім ЄС вестиме переговори про укладення спільного контракту на постачання боєприпасів.

Можливість залучення країн, що не входять до складу ЄС, для поповнення фонду вперше прозвучала минулого тижня в проєкті спільного плану закупівель блоку. У документі йшлося про те, що «партнерам-однодумцям може бути запропоновано підтримати ці зусилля шляхом добровільних фінансових внесків».

«Ми ведемо переговори з норвежцями, і є потенційний інтерес з боку канадців», - розповіло джерело видання.

Втім три дипломати скептично ставляться до потенційної участі Канади, зазначивши, що це може розглядатися як прокладання шляху для приєднання США – варіант, який не всі будуть вітати, особливо Франція.

Зокрема Франція може стати ускладнюючим фактором у питанні про те, чи варто залучати до зусиль країни, що не входять до ЄС. Очікується, що Париж підтримає використання об'єднаних коштів для боєприпасів, вироблених у ЄС. Натомість залучення Норвегії та Канади, які мають вітчизняних виробників боєприпасів, може відтягнути частину цих грошей за межі ЄС. Норвегія, однак, має тісні зв'язки з ЄС. Тому хоч ця країна й не є членом ЄС, вона може вносити внески до фонду колективної оборони блоку як член Європейської асоціації вільної торгівлі.

Крім того, за словами одного з дипломатів, цього тижня серед послів обговорювалося питання про те, чи варто звертатися по допомогу в спільних закупівлях до Організації спільного співробітництва в галузі озброєнь, або OCCAR - європейської міжурядової організації, яка спеціалізується на спільних програмах озброєнь. Зазначається, що OCCAR складається майже виключно з країн ЄС, за одним винятком – Великою Британією.

Нагадаємо, на війні з Росією у деяких країн Європи боєприпаси закінчилися б за кілька днів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності