• Головна
  • Війна
  • Заклики до наслідування Сталіна та гасла про «священну війну»: як у Росії готують нову хвилю мобілізації

Заклики до наслідування Сталіна та гасла про «священну війну»: як у Росії готують нову хвилю мобілізації

Заклики до наслідування Сталіна та гасла про «священну війну»: як у Росії готують нову хвилю мобілізації

На початку тижня у РФ вже обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, у тому числі обмежено придатним до служби

Ще наприкінці 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що на початку 2023 року керівництво РФ планує почати нову хвилю масової мобілізації та ввести воєнний стан у країні, щоб закрити кордони для чоловіків. Водночас в українській розвідці зазначають, що Росія намагається створити двомільйонну армію і найближчими днями оголосить про чергову хвилю мобілізації. Таким чином, до армії держави-терориста потраплять ще 500 тисяч росіян, що дозволить РФ створити стратегічні резерви. Детальніше про те, як проходить підготовка росіян до мобілізації та як вона проходитиме, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Як проходила перша хвиля мобілізації

Президент РФ Владімір Путін 21 вересня 2022 року оголосив про «часткову мобілізацію». Вже наприкінці жовтня того ж року міністр оборони РФ Сергей Шойгу на зустрічі з Путіним відзвітував, що в рамках оголошеної «часткової мобілізації» призвали заплановану кількість резервістів — 300 тис. осіб, а їх відправлення у війська завершено. Зокрема, після нетривалої підготовки мобілізованих направляли у зону ведення бойових дій в Україні. Реакція так званих «братів України» була неоднозначною — хтось обурювався, а інші ж вирішили втекти. При цьому набирають у військо не тільки мобілізованих, а й вербують у ПВК «Вагнер» студентів та випускників, говорячи про «священну війну». Але крім того, що мобілізовані в переважній більшості швидко помирають на полі бою чи потрапляють у полон, з ними ще й трапляються різні неприємні для росіян випадки. Так, в Челябінській області нетверезий мобілізований побив командира до смерті. А у навчальній частині в Єлані, що у Свердловській області РФ, помер мобілізований, який перебрав з алкоголем і захлинувся власними блювотними масами. Крім того, табори для мобілізованих часто палають навіть у Росії.

Як керівництво РФ хоче виправдати нову хвилю мобілізації

Для того, щоб оголосити чергову хвилю мобілізації керівництво РФ вигадує найрізноманітніші історії. Зокрема, очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук попереджала про можливість терактів на Різдво у храмах на тимчасово окупованих територіях. Водночас російське керівництво вирішило пояснити нову хвилю мобілізації нібито проханням «Солдатських вдів Росії». Вони у своєму зверненні закликали Путіна брати приклад зі Сталіна, а також заборонити чоловікам виїзд за кордон. Натомість у Москві мігрантів закликають укладати армійські контракти для участі у війні з Україною. У самих листівках наголошують на тому, що війна з Україною нібито розв'язана Росією спільно з ОДКБ (Організацією договору про колективну безпеку) і є можливістю «увійти в історію на боці добра».

Що робить російська влада для проведення мобілізації

Наприкінці грудня минулого року міністр оборони Росії Сергей Шойгу запропонував підвищити вік призову до армії на строкову службу з 18 до 21 року, а граничний вік призову — до 30 років. Він заявив про плани «забезпечити можливість за бажанням громадян вступати на військову службу за контрактом або бути призваним з першого дня приходу на службу». Також Шойгу запропонував збільшити чисельність збройних сил Росії до 1,5 мільйона осіб, зокрема військовослужбовців-контрактників до 695 тисяч осіб.

Тим часом у ГУР Міноборони України кажуть, що нова хвиля мобілізації в Росії  може бути оголошена 15 січня, після зимових свят. Мобілізація, проєкт указу про яку вже існує, цього разу також проходитиме у великих російських містах, таких як Москва та Санкт-Петербург. До збройних сил Росії потраплять чоловіки, які зараз працюють як у соціальних сферах, так і у галузях, що приносять прибутки для російської економіки. У розвідці додають, що Росії знадобиться приблизно два місяці, щоб зібрати військові формування, і будь-який її успіх на полі бою залежатиме від того, наскільки добре оснащені та навчені росіяни.

У РФ з 9 січня вже обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, у тому числі обмежено придатним до служби. Відповідний наказ російська ФСБ надіслала до всіх прикордонних управлінь країни.

Водночас росіян, які старші 30 років й не служили, або ж перебувають у запасі, відправлятимуть на військові збори після ухвалення закону про зміну віку для призову в армію, заявив член комітету Держдуми Росії з оборони, генерал-лейтенант Віктор Соболєв.

«Тих, кому понад 30 років, відправлятимуть на збори, щоб здобути військово-облікову спеціальність та не бути гарматним м'ясом. Для цього потрібно дуже багато зробити, у тому числі у нас має бути навчений мобілізаційний резерв», - сказав парламентар.

Він додав, що «спецоперація» привела до розуміння політичного та військового керівництва країни, що росіяни «не готові ні до мобілізації, ні до війни». Генерал наголосив, що потрібні навчені люди, які мають військову спеціальність.

Крім того, 13 січня у мережі почала з’являтися інформація, що відстрочка від мобілізації для батьків із трьома дітьми більше не діє

«Для батьків із чотирма дітьми відстрочка надається, із трьома — питання ще опрацьовується. Як тільки буде відомо, офіційний представник Міноборони про це повідомить», - заявили на гарячій лінії Міноборони РФ.

Вже згодом там спростували цю інформацію, але знаючи, як діє російська влада, це чергове нововведення є лише питанням часу.

Нагадаємо, губернатор Курської області та так звані добровольчі «народні дружини» пройшли підготовку в таборі ПВК «Вагнер».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності