• Головна
  • Війна
  • «Йде священна війна проти фашиків»: у Санкт-Петербурзі «вагнерівці» телефоном вербують випускників та студентів

«Йде священна війна проти фашиків»: у Санкт-Петербурзі «вагнерівці» телефоном вербують випускників та студентів

«Йде священна війна проти фашиків»: у Санкт-Петербурзі «вагнерівці» телефоном вербують випускників та студентів

У соцмережах ПВК все заперечують, але працівники гарячої лінії «Вагнера» підтверджують, що телефонують росіянам

Жителі російського Санкт-Петербурга розповідають, що їм надходять дзвінки від людей, які представляють співробітниками ПВК «Вагнер». Вони пропонують людям записатися в ряди «вагнерівців», вирушити на війну проти «фашиків і пед*ків», або матеріально підтримати бійців. Наразі відомо щонайменше про шість таких випадків.

Про це пише російське видання «Вот Так».

Місцева жителька Катерина розповіла, що її 53-річному батькові зателефонували зранку 3 січня. Той, хто дзвонить, представився «Валєрою з компанії «Вагнер» і повідомив, що бійцям потрібні «руки».

«Досить відсиджуватися! Захищатимеш батьківщину і зароблятимеш гроші!» — сказав Валєра.

«Голос був чоловічий, грубуватий. Батько каже, що манера блатна у мові. Очевидно, для цільової аудиторії», — каже Катерина. Її батько зараз працює лікарем швидкої допомоги, тож у нього є «бронь» від мобілізації. Натомість інші співрозмовники «вагнерівців» — переважно студенти чи нещодавні випускники.

Так, 23-річному Артему зателефонували на Viber напередодні Нового року. Той, хто дзвонив, не назвав імені, сказавши лише, що турбують з «Вагнера». Він запитав, чи молода людина в курсі, що це за компанія. На позитивну відповідь чоловік сказав, що «у нас йде священна війна з фашиками та пед*ками».

«Спеціальна військова операція», — поправив Артем і запитав, чого від нього хочуть.

«Люди кров проливають, по коліно у багнюці… А ти фронту допомагаєш якось? Може, бабки жертвуєш?» — спитав той, хто дзвонив. Артем відповів, що не дає гроші на армію.

«Гаразд, зрозуміло все з тобою. Отже, дивися: «Вагнер Центр» у Петербурзі знаходиться на Зольній вулиці, 15. Захочеш батьківщині борг віддати чи допомогти чимось, ти приходь - ми не образимо», — зазначив співрозмовник.

Водночас на питання хлопця про те, скільки йому за це заплатять, той, хто дзвонив, не відповів, але додав: «Тобі ніхто не погрожує, але май на увазі — в одному місті живемо».

Цього ж дня аналогічний дзвінок надійшов 22-річному студенту Євгену. Судячи з переказу розмови, той, хто дзвонив, повторив рівно те, що говорив у розмові з Артемом. Друг Євгена, який чув цю розмову, припускає, що це був не справжній співрозмовник, а бот — «дуже добре записаний, але з невеликою кількістю варіантів відповіді». Все тому, що на жодне із запитань Євгенія ніхто не відповів, і лише повторював «якісь раніше записані фрази».

Молоді люди «пробили» номер і виявили, що він належить Олександру: вони зв'язалися з ним, проте він розповів, що не має відношення до «Вагнера».

«Номер явно був якось підмінений або вкрадений. Ми думали, що це була розводка на гроші, бо він запитував, чи ми займаємося матеріальною допомогою, чи донатимо військам і так далі. Але насправді нікуди далі не зайшло. Він просто дав якусь адресу цього ПВК Центру», — сказали хлопці.

Ще один дзвінок надійшов 6 січня 19-річному петербурзькому студенту, якому теж запропонували піти боротися з «пед*ками та фашиками». Але ще 5 січня на сторінці «Вагнера» ​​у ВКонтакте опублікували допис з інформацією про те, що представники компанії нікого не обдзвонюють і не просять пожертвувати гроші. Автори посту назвали це частиною «запеклої інформаційної війни» та закликали «не піддаватися на провокації».

«Якщо вам надходять дзвінки на вайбер від нашого імені – це шахраї! Під час розмови невідомі можуть почати тиснути на вас, що ви під час таких складних часів відсиджуєтеся вдома, дізнаватися, чи допомагаєте ви», — йдеться у дописі.

Наступного дня подібний допис з'явився і на сторінці «ПВК Вагнер Центру». На думку авторів публікації, все це робиться, щоб дискредитувати створений Євгенієм Пригожиним «Вагнер Центр». У петербурзькому представництві ПВК «Вагнер» розповіли, що містянам дзвонять шахраї.

Натомість інший співробітник ПВК «Вагнер», з яким журналістам вдалося зв'язатися телефоном гарячої лінії, повідомив, що співробітники справді зараз обдзвонюють потенційних бійців, пропонуючи вирушити на війну. Однак співрозмовник так і не відповів на запитання, чи можна записатися в найманці просто у «Вагнер Центрі», порадивши звернутися туди напряму.

Нагадаємо, перші колишні в’язні з російських колоній, яких завербували як добровольців до приватної військової компанії «Вагнера», отримали свободу. З них зняли всі судимості.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності