В Україні виявили новий штам коронавірусу "FLiRT": що відомо

В Україні виявили новий штам коронавірусу "FLiRT": що відомо

Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років

У липні в Україні зареєстрували три випадки нового субваріанту коронавірусу “Omicron” — “FLiRT”. Про це 5 серпня повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

“Три випадки субваріанту коронавірусу “FLiRT” виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області”, — йдеться у повідомленні. Заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що захворіли дві жінки та чоловік віком понад 60 років.

Штам “FLiRT”

Штам “FLiRT” походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто “FLiRT” швидше вражає людей з ослабленим імунітетом, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий після вакцинації імунітет знижує ризики ускладнень під час хвороби.

“ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки “FLiRT”, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом”, — йдеться у повідомленні.

Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, минулого тижня медики зафіксували різке зростання захворюваності COVID-19 на Львівщині: кількість зареєстрованих випадків збільшилась у чотири рази.

До слова, у січні в Україні зафіксували новий штам коронавірусу – “померла”. А перед цим, у грудні 2023 року — випадки нового субваріанту коронавірусу – Pirola. За період пандемії на Львівщині було виявлено 334 тис. 136 хворих. Станом на березень 2024 року від коронавірусу на Львівщині померла 6 тис. 931 людина.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності