• Головна
  • Україна
  • На горі Афон виявили три невідомі екземпляри Острозької Біблії й десятки українських стародруків

На горі Афон виявили три невідомі екземпляри Острозької Біблії й десятки українських стародруків

Сергій ШумиОдин з примірників Острозької Біблії 1581 року з афонської книгозбірні.

Їх друкували у Києві, Львові, Острозі, Вільно, Крилосі та інших містах

На горі Афон у Греції, яка є одним з центрів світового православ’я, виявили три досі невідомі екземпляри Острозької Біблії 1581 року та ще кілька десятків манускриптів, надрукованих у XVI - XVII століттях в Київській митрополії. Про це 26 червня повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Сергій Шумило, який за сприяння британських благодійників працював в закритих книгосховищах Афона.

Острозька Біблія — це перше повне друковане українське видання Біблії церковнослов'янською мовою. Зі слів Шумила, всього у світі на сьогодні відомо майже 350 збережених примірників Острозької Біблії. Тепер до цього переліку додалися ще три екземпляри, про які раніше не було відомо. Судячи із записів на стародруках, вони належали українським афонським ченцям кінця XVI — початку XVII ст.

Окрім трьох примірників Острозької Біблії, у цій же монастирській книгозбірні також зберігають ще кілька десятків стародруків XVI - XVII століть. Їх друкували у Києві, Львові, Острозі, Вільно, Крилосі тощо. Також тут велика кількість (понад 60 примірників) українських стародруків XVIII століття.

В іншому афонському монастирі Сергію Шумилу вдалося виявити ще кілька десятків стародруків XVII століття з Київської митрополії. За словами дослідника, це ще далеко не повний перелік знайдених пам’яток. Адже в закритих фондах афонських монастирів зберігається ще багато скарбів української духовно-культурної спадщини, особливо багато видань друкарні Києво-Печерської Лаври XVIII ст.

Велика кількість українських стародруків XVI – XVIII століть, що зберігаються на Афоні, засвідчує тісні контакти афонських монастирів з духовенством та чернецтвом Київської митрополії, а також з українським козацтвом та козацькою старшиною (зокрема й гетьманами та кошовими отаманами Запорозької Січі), та духовно-культурні впливи Київської Церкви по всьому православному світу, зокрема й у світовому центрі православного чернецтва — на Святій Горі Афон. І це є предмет нашої національної гордості”, — заявив науковець.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності