• Головна
  • Україна
  • Львівський полярник пояснив навіщо Україна фінансує дослідження Антарктиди

Львівський полярник пояснив навіщо Україна фінансує дослідження Антарктиди

Антарктична станція "Академік Вернадський".

Існування Антарктичної станції є дуже престижним для України, бо вводить нашу державу до числа 30 “антарктичних” держав світу

Відомий біолог, учасник 27 і 28 експедиції в Антарктиді Сергій Глотов в коментарі LVIV.MEDIA пояснив навіщо Україна фінансує свою антарктичну станцію. За його словами, існування станції “Академік Вернадський” є важливою для України, бо вводить нашу державу до числа 30 держав світу, які мають свої науково-дослідні представництва в Антарктиді.

Україна у “Клубі 30”

Зараз в Академії наук заморожені майже всі глобальні наукові проєкти. Вони або закриті, або ледь животіють, щоб науковці не вмерли з голоду. Антарктична програма — це наш флагманський проєкт. Він дуже важливий, якщо ми зараз відмовимося від власної антарктичної станції, то більше ніколи не зможемо збудувати нову станцію”, — вважає науковець.

З його слів, Україна належить до держав, які вивчають не тільки те, що відбувається в Антарктиді, а загалом ситуацію довкола планети Земля. У той час, як в Україні чимало наукової інфраструктури руйнується, в Антарктиді навпаки — зберігаються обсерваторії, методики, дослідження. Більшість — це спільні проєкти України з Великою Британією, США, Іспанією, Чехією. Вони тривають багато років і досліджують глобальні кліматичні зміни, їхній вплив на стан екосистем не тільки в Антарктиді, а загалом на планеті. Це одна з найсучасніших дослідницьких станцій, які є в Україні. Результати її досліджень аналізують в майже двох десятках країн світу, каже Сергій Глотов.

Деякі дослідження тривають ще з 1950-х років. Ми є в складі антарктичних держав. Ми ж не відмовляємось від участі в Олімпіадах і не закриваємо консульства по всьому світу. Антарктична станція — це наше найголовніше наукове представництво — від фізиків, людей, які вивчають космос, до біологів, які досліджують дно світового океану. Всі дослідження, які проводяться в Антарктиці, належать не конкретній країні, а цілому людству. Ці результати публікуються в провідних журналах світу”, — зазначив вчений.

Наприкінці травня в Україні окремі користувачі соцмереж обурились через те, що Український національний антарктичний науковий центр витратив на вивчення Антарктики витрату 11,6 млн доларів США. Відповідна закупівля на сайті Prozzoro, була оприлюднена ще на початку березня 2024 року.

Згідно з умовами закупівлі під назвою "Комплексна послуга з матеріально-технічного забезпечення Українських антарктичних експедицій", 11,6 млн доларів (понад 463 млн грн) витратять на технічні засоби, харчі, доправлення науковців. Переможцем тендеру стала естонська фірма WINOT OU.

За ці кошти компанія закупить:

  • матеріально-технічні засоби,
  • паливно-мастильні матеріали для антарктичної станції,
  • харчі для учасників антарктичних експедицій та української антарктичної станції "Академік Вернадський";
  • доправлення на судно учасників українських антарктичних експедицій тощо.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності