• Головна
  • Лайфстайл
  • Танення льодовиків в Антарктиді може змінити клімат в Європі: як це проявиться

Танення льодовиків в Антарктиді може змінити клімат в Європі: як це проявиться

Танення льодовиків в Антарктиді може змінити клімат в Європі: як це проявиться

Через танення льодовиків морська вода стає менш солоною та щільною

Швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій. В свою чергу це може катастрофічно вплинути на клімат, спричинивши похолодання в Європі.

Про це йдеться у дослідженні вчених з Університету Нового Південного Уельсу, пише ScienceDaily.

Зазначається, що морські течії частково зумовлені рухом вниз холодної та щільної солоної води поблизу Антарктиди. Водночас через танення льодовиків морська вода стає менш солоною та щільною. Як наслідок – рух течій уповільнюється.

Натомість згідно з оцінками науковців, глибоководні потоки, які рухають океанські течії, можуть зменшитися. Це може вплинути на клімат, адже течії розносять тепло, кисень, вуглець та поживні речовини по всій земній кулі.

«Якщо глобальні викиди вуглецю продовжуватимуться, то рух океанських течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу», – сказав головний професор дослідження Метью Інгленд.

Так, за прогнозами вчених, уповільнення течії може спричинити похолодання в Європі. Крім того, це зменшить здатність океану поглинати вуглекислий газ з атмосфери.

Нагадаємо, вчені попередили, що нову пандемію через глобальне потепління можуть спричинити заморожені в арктичних льодах віруси та бактерії.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності