• Головна
  • Україна
  • Укренерго пояснило чому графік відключень тепер залежить від хмарної погоди

Укренерго пояснило чому графік відключень тепер залежить від хмарної погоди

Графік відключень світла залежить від погоди.

Причиною вимкнення світла можуть бути і похолодання, і хмарна погода

Національна енергетична компанія “Укренерго” пояснила 27 травня чому графік відключень тепер залежить від хмарної погоди. Водночас енергетики відповіли на найбільш поширені запитання, що стосуються причин запровадження графіка відключень електроенергії.

“Ви почали пояснювати причини відключень то похолоданням, то хмарною погодою. Чому ж раніше наявність електроенергії не залежала від погоди?”

Тому що до початку російських прицільних атак по енергосистемі українські електростанції мали удвічі більше потужностей виробляти електроенергію. Якщо десь зростало споживання – диспетчер просто давав команду включити в роботу додатковий енергоблок на теплоелектростанції. З 22 березня по 8 травня Росія розбила майже всі великі ТЕС масованими ракетно-дроновими атаками. Балансувати енергосистему тепловими блоками, які можна було швидко включити в роботу у разі зростання споживання, більше нема можливості, пояснили в енергокомпанії.

Певний час швидко покривати споживання допомагали гідроелектростанції, які також суттєво пошкоджені російськими ракетами. Але ті, що залишились, працювали на межі можливостей завдяки паводку. Зараз водопілля йде на спад і скоро закінчиться. Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими”, — зазначили в Укренерго.

Імпорту електроенергії теж недостатньо. Через це вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу сонячних електростанцій. У 2022 році СЕС займали близько 5% від загального обсягу генерації в Україні. Зараз цей відсоток значно вищий. Але не коштом різкого збільшення площі сонячних панелей, а через те, що інші види генерації зазнали втрат після російських атак.

На ефективність роботи сонячних електростанцій дуже впливає погода. Залежно від ступеня хмарності, кількість сонячних променів, які досягають поверхні землі, може бути різною. При цьому промені, які проходять через хмари, заломлюються та падають на панель під іншим кутом.

Крім цього, важливим погодним фактором є дощ. Дощові хмари зводять генерацію сонячної панелі нанівець. На додаток, сильна спека також негативно впливає на роботу сонячних панелей і за надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим, ніж зараз. А споживання буде вищим, адже люди вмикатимуть кондиціонери та вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими. Водночас якщо день був сонячним, то він впливає на енергозабезпечення не лише вдень, а й увечері: бо гідроакумулючі станції за день накопичили воду і спрацюють її під час вечірніх годин, чим зменшать необхідність обмежень.

“Тож, на жаль, залежність української енергосистеми від погодних умов – це сувора реальність, яку спричинили російські удари по українських електростанціях. Тому у найближчій перспективі до графіків відключень доведеться звикнути”, — наголосили в НЕК “Укренерго”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності