• Головна
  • Україна
  • Ексвійськовий заплатить 9,6 млн грн за ремонт літака, який протаранив машиною

Ексвійськовий заплатить 9,6 млн грн за ремонт літака, який протаранив машиною

МіГ-29МУ1

Чоловік стверджував, що не був п’яним, а просто погано почував себе того дня

Васильківський міськрайонний суд Київської області визнав колишнього військовослужбовця Андрія Ш. винним у необережному пошкодженні військового майна. Чоловік, начальник інженерно-авіаційної служби, п’яним на своєму автомобілі Volkswagen Touran виїхав на аеродром і врізався у літак, який в той час буксирували. Про це стало відомо із вироку суду.

Аварія сталася ще 10 березня 2021 року на військовому аеродромі у Василькові Київської області. У той день були заплановані навчальні польоти. Після їхнього завершення, близько 20:30 літак МіГ-29МУ1 буксирували тягачем до місця стоянки.

Саме у цей час начальник інженерно-авіаційної служби Андрій Ш. у стані алкогольного спʼяніння на своєму автомобілі виїхав на аеродром і врізався у літак. У вироку суду зазначено, що їздити по доріжці, якою буксирували автомобіль, особистим транспортом заборонено. Пошкоджений літак загорівся. На місце зіткнення викликали рятувальників та поліцію.

Свідчення очевидців ДТП

За свідченням очевидців, водій поводився неадекватно і грубо. Не хотів нічого пояснювати та відповідати на запитання. У машині помітили пляшку від пива. Один зі свідків розповів, що в салоні також була недопита пляшка горілки та дві пляшки пива. 

Що розповів підсудний

На суді військовослужбовець вину не визнав. Зізнався, що йому було важко служити через велике навантаження на роботі та погіршення здоровʼя. Але про це він нікому, окрім дружини, не розповідав, бо мав намір дослужити до 25 років вислуги.

Він пояснив, що територія військової частини та аеродрому дуже велика і за день доводилося декілька разів їздити по службових питаннях. Тому автомобіль був йому необхідним.

У день зіткнення, ближче до вечора йому стало погано, піднявся тиск. Аварія сталася, коли він їхав по ліки. Стоянка літаків освітлювалась яскраво, всі літаки, з його слів, вже стояли на своїх місцях. Тому, щоб швидше вжити ліки, він поїхав по доріжці для буксирування зі швидкістю 40-45 км/год. Як трапилась ДТП не памʼятає, адже втратив свідомість. Під час зіткнення вдарився обличчям об кермо автомобіля. І щоб обробити рани, він протер обличчя спиртовим антисептиком та прополоскав ним рот.

Військового бачили п’яним ще в обід того дня

Одна зі співробітниць військової частини розповіла в суді, що бачила як обвинувачений вже пополудні пʼяним сідав у свій автомобіль. Чоловік не міг навіть розмовляти та тримався за стінку. Андрій Ш. назвав свідчення жінки наклепом. Проте згодом стан алкогольного спʼяніння підтвердили аналізи сечі і крові. 

Вирок

Андрія Ш. засудили до одного року позбавлення волі. А також зобов’язали відшкодувати збитки — понад 9 млн грн.

Шкоду, заподіяну літаку, початково оцінювали у 1,5 млн грн. Згодом пошкоджений літак відремонтували й військова частина заявила цивільний позов у 2,7 млн грн. Але під час судового розгляду позовні вимоги збільшили до 9 млн 591 тис. грн. А також засуджений має сплатити 1 тис. 716 грн процесуальних витрат.

Військова частина надала документи, які підтверджували, що ремонт авіадвигуна коштував 6,7 млн грн, а самого літака — 2,9 млн грн.

Суд задовольнив цивільний позов повністю, ухваливши, що обвинувачений має відшкодувати заподіяні збитки. Вирок суду ще можна оскаржити.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності