США виділять Україні 61 млрд доларів військової допомоги

Сенат США, фото умовне

Перші передачі озброєння можуть початися вже цього тижня

У вівторок, 23 квітня, після тривалих затримок та дебатів, сенат США прийняв законопроєкт про надання військової допомоги для союзників — України, Ізраїлю та Тайваню. Для України планують виділити близько 61 млрд доларів. Президент Джо Байден підпише законопроєкт наступного дня — у середу, 24 квітня, йдеться на офіційному сайті Білого дому.

Уряд США вже готує передачу першої частини допомоги

За законопроєктом, США планують загалом виділити 95 млрд доларів на військову допомогу для своїх союзників. Найбільша частина, а саме майже 61 млрд, піде на допомогу Україні, решту ж розділять між Ізраілем та Тайванем.

“Сьогодні ввечері двопартійна більшість у Сенаті приєдналася до Палати представників, щоб відповісти на заклик історії в цей критичний переломний момент. Я підпишу цей законопроєкт як закон і звернуся до американського народу, як тільки він потрапить на мій стіл завтра, щоб ми могли почати відправляти зброю та обладнання в Україну вже цього тижня", — сказав Джо Байден.

За словами президента, перші передачі озброєння для України, запланованого законопроєктом, можуть початися вже цього тижня. Зокрема, уряд Сполучених Штатів уже готується до передачі першого мільярду доларів допомоги для України. На нього закуплять транспортні засоби, боєприпаси для ППО Stinger, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів, протитанкові боєприпаси TOW і Javelin та інше озброєння, яке може бути негайно застосоване на полі бою.

“Я дякую лідеру більшості Чаку Шумеру та лідеру республіканців Мітчу Макконнеллу за їхнє сильне лідерство у просуванні цього двопартійного законодавства, а також усім сенаторам США по обидва боки проходу, які проголосували за нього”, — прокоментував прийняття законопроєкту президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Х.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу США підтримала виділення Україні 61 млрд доларів. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, як саме планують розподілити фінансову допомогу від Сполучених Штатів. Раніше впродовж чотирьох місяців республіканці у Палаті представників блокували проєкт адміністрації Джо Байдена, вимагаючи, щоб до нього були включені асигнування на посилення заходів проти незаконної міграції та зміцнення південного кордону Штатів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності