• Головна
  • Україна
  • Міністр аграрної політики Микола Сольський незаконно заволодів землею на 291 млн грн

Міністр аграрної політики Микола Сольський незаконно заволодів землею на 291 млн грн

Міністр аграрної політики Микола Сольський незаконно заволодів землею на 291 млн грн

Миколу Сольського також підозрюють в спробі заволодіти ділянками ще на 190 млн грн

НАБУ повідомила про підозру в незаконному заволодінні землею чинному міністрові аграрної політики Миколі Сольському. Разом зі спільниками він привласнив земельні ділянки на суму понад 291 млн грн, та спробував заволодіти ділянками ще на 190 млн грн. Про вручення підозри повідомила пресслужба НАБУ у вівторок, 23 квітня.

Микола Сольський зі спільниками заволодів майже 2500 га землі

За даними правоохоронців, до складу злочинної групи, окрім Миколи Сольського, входили службовці органів Держгеокадастру, а також куратори, які мали б контролювати діяльність цих органів. Учасники схеми діяли протягом 2017-2021 років. Вони знищили документи, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині користувалися землею. Через це обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

“Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання”, — розповіли в НАБУ.

Таким чином учасники злочинної схеми незаконно заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.Також вони спробували захопити ще 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Працівники НАБУ повідомили про підозру Наразі організаторові схеми, чинному міністру аграрної політики Миколі Сольському, двом кураторам органів Держгеокадастру та ще одному спільникові. Вручення підозр іншим учасникам злочинної схеми ще триває.

Пресслужба Міністерства аграрної політики опублікувала у своєму Telegram-каналі звернення Миколи Сольського. У ньому міністр наголосив, що події, через які йому повідомили про підозру, відбувалися у 2017-2018 роках, тобто до того, як він обіймав посади голови Комітету Верховної Ради та міністра аграрної політики України. Також за його словами, справа стосується спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону.

“Спори вирішуються судами, в тому числі Верховним судом, і як мені відомо, на сьогодні ряд рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ. Зі свого боку гарантую максимальну відкритість для встановлення істини“, — заявив Микола Сольський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності