• Головна
  • Україна
  • Поляки нарікають на нестачу робітників з України: нема кому збирати полуницю

Поляки нарікають на нестачу робітників з України: нема кому збирати полуницю

Полуниця

Причиною гострої нестачі сезонних робітників, на думку поляків, стане зниження призовного віку в Україні з 27 до 25 років

У Польщі назріває криза із залучення сезонних працівників для збору полуниць. Про це попередив власник агентства з працевлаштування CZARSTON із 25-річним досвідом роботи Цезарій Сигоцький, повідомляє польське видання Sad 24.

За його словами, кількість садів та плантацій зростає, проте критично бракує робочої сили. Це, як він вважає, може призвести до того, що цьогоріч на кущах залишиться близько 40% плодів. “Почнемо з того, що кількість садів і плантацій збільшується, а працівників – ні. Не потрібна купа математиків, щоб зрозуміти, яким буде ефект. Думаю, виробники фруктів зі мною погодяться”, – розповідає Цезарій Сигоцький.

Зниження призовного віку в Україні загрожує економіці Польщі

Проблема посилюється через новий закон в Україні, який знижує призовний вік з 27 до 25 років. Він обмежує виїзд українців за кордон. А це негативно впливає на польську економіку, особливо на аграрний сектор. Цезарій зауважує, що у його господарстві вже відчутні ці зміни, і нещодавно він зміг залучити лише половину потрібної кількості працівників для прополювання полуниці.

“На початку квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який знижує призовний вік для чоловіків з 27 до 25 років. Через це сотні тисяч молодих людей не можуть виїхати з країни. Рішення відчує на собі польська економіка, зокрема плодівництво. Якщо ми не матимемо доступу до працівників з України, наша економіка, сільське господарство та промисловість постане перед труднощами”, — додає Цезарій.

Сигоцький також скептично ставиться до можливості заміни українських працівників мігрантами з Азії або Африки. Він зазначає, що багатьох із них цікавить не робота, а отримання документів для подальшого переїзду до Західної Європи. Він критикує розширені соціальні програми, вважаючи, що вони сприяють лінощам та вимогливості, а не реальній допомозі господарствам.

Скільки можна заробити на зборі полуниці

Сезонна робота зі збору полуниці в Польщі пропонує різноманітні можливості та заробітки для робітників. Залежно від регіону та умов праці, заробітна плата може значно варіюватися. Про це повідомляє польське видання Strefa Biznesu.

У Нижній Сілезії заробіток від роботи на зборі полуниць може сягати від 4,5 до 6 тисяч злотих (43 —57 тис. грн) брутто на місяць, з оплатою приблизно 40 злотих (385 грн) за годину. Працівники мають можливість почати роботу з 1 травня і можуть скористатися проживанням з доступом до кухні та санвузла.

У Люблінському воєводстві працівникам обіцяють оплату від 18 до 20 злотих за годину (183 —192 грн) за догляд та збір врожаю полуниці та малини. Робота триває до пізньої осені, і працівники мають безкоштовне проживання.

У Мазовецькому воєводстві потрібні працівники для збору полуниць починаючи з 25 травня. Зарплата становить 17 злотих за годину (163 грн), з додатковою можливістю заробити премії за хорошу роботу. Проживання та комунальні послуги надаються безкоштовно.

Згідно з даними минулих років, досвідчені працівники можуть заробити від 4,3 до 9 тис. злотих (41 — 86 тис. грн) на місяць. Після завершення сезону збору полуниць, працівники можуть залишитися на фермі для збору малини, ожини та огірків.

Нагадаємо, у березні Польща різко збільшила імпорт російських огірків. На гуртових ринках Польщі спостерігався небачений наплив тепличних огірків з Росії. За спостереженнями операторів польського ринку, російський огірок буквально превалював в пропозиціях операторів, завдяки насамперед доступній ціні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності