НАБУ оголосило в розшук екснардепа Руслана Демчака

Руслан Демчак

Його розшукують за статтею про зловживання владою або службовим становищем

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило в розшук колишнього народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Руслана Демчака за підозрою у зловживанні владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті НАБУ 17 квітня.

"Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваного у кримінальному провадженні № 52024000000000164 від 08.04.2024, а саме Демчака Руслана Євгеновича за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України", - повідомляють на сайті НАБУ.

Руслан Демчак

Руслан Демчак з листопада 2014 року до серпня 2019 року був заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

На початку квітня НАБУ повідомило про підозру Демчаку у незаконному одержанні компенсації за оренду житла в Києві, коли він мав маєток під столицею. Так, за інформацією ЗМІ, Демчак, коли був народним депутатом України, отримував компенсацію за оренду житла в Києві, хоча мав приватний будинок в Крюківщині, що під Києвом. Цей будинок був оформлений на його батька, проте політик ним користувався. 

На думку НАБУ і САП, екснардеп незаконно отримав близько 225 тис. грн компенсації. Про підозру політику повідомили заочно, оскільки місце його перебування не встановлено. Йому інкримінують вчинення правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ.

У серпні 2023 року Офіс Генпрокурора повідомив ексдепутату про підозру за допомогу в маніпулюваннях на фондовій біржі та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. За даними слідства, народний депутат України, обіймаючи посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності за попередньою змовою із директорами двох приватних підприємств виступив спільником у маніпулюванні на фондовій біржі учасникам фондового ринку. Такі дії призвели до отримання депутатом незаконного інвестиційного прибутку у розмірі 20 млн грн.

Крім того, колишній нардеп вчинив фінансові операції з коштами, одержаними злочинним шляхом, та дії, спрямовані на приховання та маскування незаконного їх походження в особливо великих розмірах.

Влітку 2018 року НАБУ відкрило справу про можливе незаконне збагачення нардепа Демчака. Різниця між документально підтвердженими і задекларованими коштами склала 52,2 млн грн.

8 серпня 2023 року прокуратура повідомила про підозру в пособництві маніпулюванню на фондовій біржі та легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, колишньому народному депутату від "Блоку Петра Порошенка" Руслану Демчаку.

Нагадаємо, екснардеп Дмитро Колєсніков уникнув трирічного ув’язнення за зловживання владою. Колишній народний обранець уклав угоду з прокурором та зобов’язався виплатити мільйон гривень на потреби ЗСУ.  

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності