• Головна
  • Україна
  • ДБР розслідує зловживання нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта під час закордонних відряджень

ДБР розслідує зловживання нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта під час закордонних відряджень

ДБР розслідує зловживання нардепа від ОПЗЖ Віталія Борта під час закордонних відряджень

Віталій Борт отримував відрядження на кілька днів, але перебував за кордоном місяцями

​ДБР розслідує поїздки за кордон нардепа від забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ). Нардеп отримав два короткострокові відрядження в Угорщину, однак перебував за кордоном значно довше. ДБР не називає імені народного депутата, однак йдеться про Віталія Борта: напередодні про його зловживання під час відряджень повідомили журналісти-розслідувачі програми «Схеми».

Розслідування «Схем» вийшло увечері в понеділок, 4 грудня. Водночас 5 грудня ДБР повідомило, що дії Віталія Борта розслідуються ще з кінця жовтня.

Як сказано в повідомленні ДБР, народний депутат відповідно до розпоряджень голови Верховної Ради України двічі їздив до Угорщини: з 12 по 14 квітня та з 3 по 5 липня 2023 року. Водночас, після спливу термінів відрядження, він вчасно не повертався в Україну, а продовжував перебувати за кордоном. Зокрема, депутат у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, США, Австрію, Німеччину, Італію, Францію.

Як уточнили журналісти зі «Схем», 12 квітня 2023 року Борт залишив країну через КПП «Лужанка» на кордоні з Угорщиною і повернувся тим же маршрутом через місяць – 12 травня 2023 року. У цей період Борт перебував у відрядженні в Угорщині, але відряджався депутат всього на три дні — з 12 по 14 квітня 2023 року. Таким чином, Борт пробув за кордоном на 28 днів більше, ніж передбачалося відрядженням. За цей час депутат пропустив два дні роботи у сесійній залі Верховної Ради — 2-го і 3-го травня.

2 липня 2023 року Віталій Борт залишив територію України також через КПП «Лужанка» на кордоні з Угорщиною, а повернувся 30 липня. В апараті Верховної Ради на запит журналістів повідомили, що в липні цього року Борт за погодження голови парламенту мав відрядження до Угорщини, але лише на три дні — з 3-го по 5-те липня.

Таким чином, Борт перебував за кордоном на 26 днів більше, ніж передбачало відрядження, пропустивши п’ять днів роботи у сесійній залі Верховної Ради — 13-14 липня і 26-28 липня. Це відбулося вже тоді, коли в Україні діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав.

«У кримінальному провадженні здійснюється перевірка інформації щодо внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей щодо терміну, мети та країн відрядження. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора», — повідомили в ДБР і додали, що кримінальне провадження розслідується за статтею ККУ «Службове підроблення».

Зазначимо, що, за інформацією «Схем», Борт в Угорщині зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту — соратником прем’єр-міністра Віктора Орбана Лорінцом Ночо. Останньому заборонили в’їзд в Україну ще у 2020 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності