МОН виділило 2,5 млрд грн на облаштування укриттів у школах

Укриття у школі, фото ілюстративне

Фінансову допомогу на облаштування укриттів у школах отримають вісім областей

Кабмін затвердив механізм розподілу фінансування на облаштування укриттів у школах. У 2024 році до списку тих, які отримають фінансову допомогу з державного бюджету на будівництво та ремонт укриттів у школах, ввійшли вісім областей. Найбільші суми виділили для Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей, повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України у п’ятницю, 12 квітня.

Прифронтові регіони є пріоритетними для фінансування

“Пріоритетне завдання МОН — відновити доступ до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Базова потреба — наявність укриттів у школах. Тому цьогорічна субвенція на їхній ремонт та будівництво становить 2,5 млрд грн. Ухвалені урядом правила дозволять прозоріше та ефективніше створити безпечні освітні простори в громадах, щоб повернути дітей до очного навчання”, — розповів міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Субвенцію на укриття у 2024 році видаватимуть лише для закладів загальної середньої освіти, які наразі працюють за дистанційною та/або змішаною формою навчання. МОН також визначило вісім пріоритетних областей, які потребують першочергового фінансування, а також загальні граничні суми субвенцій для них. До списку ввійшли:

  • Харківська область — 500 млн грн;
  • Дніпропетровська область — 500 млн грн;
  • Запорізька область — 500 млн грн;
  • Миколаївська область — 200 млн грн;
  • Херсонська область — 200 млн грн;
  • Одеська область — 150 млн грн;
  • Сумська область — 150 млн грн;
  • Чернігівська область — 150 млн грн.

Крім того, ще 150 млн грн субвенції окремо виділять на завершення проєктів із будівництва укриттів, які розпочали ще у 2023 році. Проте дофінансування отримають лише ті проєкти, які вже профінансовані та завершені мінімум на 40%.

Проєкти обиратимуть за допомогою системи DREAM

Також у МОН зазначили, що у 2024 році для надання субвенцій обиратимуть проєкти, подані через систему DREAM  . “Обласні військові адміністрації зможуть переглянути усі проєкти у системі DREAM та сформувати власний перелік пріоритетних проєктів на підставі стратегічного бачення розвитку регіону та безпекової ситуації. Після чого надати свої пропозиції комісії, створеній МОН. Вона, відповідно до наданих рекомендацій ОВА, обиратиме та фіналізуватиме список проєктів, які потребують першочергового фінансування в закладах освіти“, — додали в міністерстві освіти та науки. Головними критеріями для фінансування будуть:

  • наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво або капітальний ремонт безпечного місця;
  • у ЗЗСО навчається не менш ніж 200 дітей;
  • підтверджене співфінансування з місцевого бюджету, мінімальний розмір якого відповідає індексу податкоспроможності громади;
  • проєкт повинен бути завершений у цьому році.

Громади, які не отримають кошти на облаштування безпечних освітніх просторів, але мають подані проєкти в DREAM, зможуть залучити кошти з інших джерел, наприклад, від міжнародних партнерів або донорів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності