• Головна
  • Україна
  • Львів, Чернівці та Ужгород: в Україні збудують євроколії за кошти ЄС

Львів, Чернівці та Ужгород: в Україні збудують євроколії за кошти ЄС

Будівництво колії

Ужгород стане першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою

Ужгород стає першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою. 11 квітня на Закарпатті започатковували проєкт будівництва європейської колії Чоп-Ужгород. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Це дасть можливість запустити пряме залізничне сполучення між Ужгородом та Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом та Белградом”, — зазначив Денис Шмигаль.

Як йдеться у повідомленні, реалізація проєкту створить в Ужгороді транспортний хаб, який забезпечить зручну та швидку пересадку пасажирів між поїздами широкої колії та поїздами країн ЄС.

Проєкт передбачає:

  • будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту (ширина між рейками 1435 мм, замість українського стандарту 1520 мм);
  • реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення (пішохідний міст - 1, малі мости - 3, великий міст - 1);
  • оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів в усіх регіонах України для подальших подорожей країнами Європи.

“Будівництво цієї євроколії фінансуватиметься грантовими коштами ЄС, які «Укрзалізниця» отримала в межах програми Connecting Europe Facility. У найближчому майбутньому плануємо за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців”, — написав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, цього року розпочнеться будівництво євроколії від кордону з Польщею до Львова. Йдеться про ділянку євроколії «Мостиська — Скнилів». Про це у лютому повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Своєю чергою голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що таким чином станція “Скнилів” стане міжнародним залізничним хабом. Для розбудови хабу обрали саме її, щоб уникнути перевантаження станції “Львів”, через яку прямують більшість внутрішньодержавних поїздів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності