США виділять 225 млн доларів на будівництво євроколії зі Львова до ЄС

США виділять 225 млн доларів на будівництво євроколії зі Львова до ЄС

Колію європейського зразка прокладуть на відстань у 75 км

Зі Львова до кордону з Польщею збудують залізничну колію європейського зразка. Кошти на це виділить Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Про це повідомили в USAID, коментуючи підписання відповідного меморандуму між Агентством та Укрзалізницею.

Вартість двоколійного сполучення становить 225 млн доларів, а відстань — 75 км. За допомогою колії буде розширено можливості експорту агропродукції з України. “Це партнерство підкреслює налаштованість США вкладати ресурси у створення альтернативних маршрутів експорту української агропродукції, а також критичну важливість інфраструктури зокрема залізниці для відбудови України”, — заявили в USAID.

В Агентстві наголосили, що за нинішніх умов для України вкрай важливо завантажувати аграрну продукцію безпосередньо до вагонів, розрахованих на ширину колії, стандартну у країнах ЄС, і не витрачати до п’яти годин на перевантаження продукції на кордоні.

"Цей витратний за часом процес знижує ефективність перевезень зерна та іншої аграрної продукції. USAID надасть Укрзалізниці технічну підтримку у побудові двоколійної ділянки, яка дозволить прискорити перевезення українських вантажів до ЄС, а тим українцям, які повертаються з евакуації за межами країни — дасть змогу швидше доїхати додому", — повідомили в USAID.

Завдяки прямому підключенню Львова до європейської залізничної мережі українські фермери зможуть швидко і безпечно доставляти зерно чи соняшникову олію на світові ринки, не використовуючи при цьому більш ризиковані чорноморські маршрути. “Це — інвестиція в українських фермерів, які продають своє зерно на світовому ринку, а також інвестиція, яка з’єднує Україну з ЄС та іншими країнами”, — відзначив Олег Яковенко, директор департаменту стратегії та трансформації Укрзалізниці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності