Євроколію від кордону з Польщею до Львова почнуть будувати цього року

Євроколію будуватимуть з Мостиськ до Скнилова, фото ілюстративне

Євроколію будуватимуть з Мостиськ до станції «Скнилів», щоб не перевантажувати головний вокзал

Цього року розпочнеться будівництво євроколії від кордону з Польщею до Львова. Йдеться про ділянку євроколії «Мостиська — Скнилів». Про це напередодні на форумі «Україна. Рік 2024» повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Своєю чергою голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у понеділок, 26 лютого, повідомив, що таким чином станція «Скнилів» стане міжнародним залізничним хабом. Для розбудови хабу обрали саме її, щоб уникнути перевантаження станції «Львів», через яку прямують більшість внутрішньодержавних поїздів.

За словами Козицького, на дільниці від Мостиськ до Скнилова необхідно реконструювати 72,9 км колії 1520 мм на колію шириною 1435 мм. Модернізувати дільницю від станції Мостиська до Скнилова допоможе Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Колію будуть використовувати для вантажних та пасажирських перевезень між Україною та країнами Євросоюзу.

«Станом на сьогодні на цю ділянку вже є техніко-економічне обґрунтування та проєктно-кошторисна документація, крім того, проєкт проходить оцінку впливу на довкілля. Паралельно триває обговорення з інвесторами щодо наступних етапів реалізації проєкту», — додав Козицький.

Нагадаємо, що меморандум про будівництво євроколії від кордону з Польщею до Львова «Укрзалізниця» та Агентство США з міжнародного розвитку підписали ще 24 листопада 2023 року. На цей проєкт США виділять 225 млн доларів. Євроколію вже використовують на деяких ділянках у Львівській та Закарпатській областях, а також на прикордонних станціях «Ягодин» (Волинська область), «Рава-Руська» і «Мостиська-2» (Львівська область), а також «Вадул-Сірет» (Чернівецька область). Через різницю у ширині колій на більшості прикордонних пунктів використовують устаткування для заміни коліс — процес, який може тривати до трьох годин.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності