• Головна
  • Україна
  • Офіс генпрокурора назвав кількість убитих росіянами українських полонених

Офіс генпрокурора назвав кількість убитих росіянами українських полонених

Офіс генпрокурора назвав кількість убитих росіянами українських полонених

Випадки страт українських військовополонених фіксують з березня 2022 року

Офіс Генерального прокурора станом на 9 квітня має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених з березня 2022 року. Йдеться про вбивство 54 українських захисників. Про це 9 квітня повідомив Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту в ефірі “Суспільного”, пишуть на сторінці Офісу генерального прокурора.

Розстріл біля Кринок

Керівник департаменту підтвердив, що відео, яке 7 квітня з’явилося у соцмережах, де видно розстріл трьох українських військових, було відзняте біля Кринок на Херсонщині. Проте деталі злочину ще перевіряють.

“По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це – не поодинокий випадок, а свідчення політики Росії”, — сказав Юрій Бєлоусов.

Перший вирок за страту полоненого

Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року, йдеться у повідомленні. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині. Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло, наголосив Юрій Бєлоусов

“Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу”, — зазначив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.

Випадки страт українських полонених

Росіяни розстріляли беззбройних українських військовополонених в Кринках на Херсонщині. Відео з убивством оприлюднили 7 квітня. На відео видно, як представник Збройних сил Росії здійснює у беззбройних нерухомих військових кілька пострілів, ймовірно з автомата. В описі під записом зазначено, що розстріл відбувся поблизу Кринок Олешківської громади Херсонської області.

У Бахмутському районі 24 лютого, російські військовослужбовці розстріляли українських бійців, які здавалися у полон. Точну кількість загиблих військових встановити наразі не вдалося. Однак відомо, що окупанти стратили щонайменше сімох українців.

Також у лютому 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, яка захищала Авдіївку, повідомила, що росіяни обіцяли провести евакуацію поранених українських бійців, що лишилися в оточенні в опорному пункті «Зеніт», а натомість розстріляли їх.

Журналіст Юрій Бутусов оприлюднив прізвища українських військовослужбовців 110-ї механізованої бригади, які загинули в Авдіївці. За словами журналіста, ці поранені не могли пересуватись самостійно, засоби евакуації для їх вивозу були відсутні. Через повне оточення “Зеніту” якась техніка проїхати для евакуації не змогла.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності