• Головна
  • Україна
  • Нестача ППО, мобілізаційний закон та допомога США — головне з інтерв’ю Зеленського

Нестача ППО, мобілізаційний закон та допомога США — головне з інтерв’ю Зеленського

Володимир Зеленський на інтерв’ю

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю для телемарафону “Єдині новини”. Зокрема, він розповів про мобілізацію в Україні, нестачу ППО, загрозу для Харкова та відправку західних військ до України. Розповідаємо головні тези.

Нестача ППО та закриття неба над Україною

Зеленський заявив, що Україна має певний запас ракет для протиповітряної оборони, але при високій інтенсивності обстрілів їх може не вистачити. “Сьогоднішня інтенсивність росіян достатньо висока, запас ППО у нас є. Але ми повинні думати про те, що буде завтра. Якщо вони щоденно будуть бити так, як вони били останній місяць, нам може не вистачати ракет”, — сказав президент.

Аби повністю закрити небо Україні потрібні 25 систем Patriot або її аналогів. Водночас Зеленський не назвав кількість систем, які наразі є в Україні. “Я можу сказати, щоб закрити Україну повністю бажано мати 25 систем Patriot по 6-8 батарей в кожній. Щоб закрити повністю нашу державу, навіть регіони, куди не прилітає, або майже прилітає, нам потрібно 25 систем Patriot”, — наголосив Володимир Зеленський.

Закон про мобілізацію

За словами президента, він впевнений, що найближчими тижнями Рада проголосує за цей закон. Зеленський також заявив, що російська пропаганда перекрутила питання мобілізації так, нібито українці не готові воювати.

“Вони підняли питання мобілізації суспільства, і на Заході воно спрацювало. Це питання почало ділити суспільство на тих хто за, і тих, хто проти, на військових і цивільних”, — зазначив президент.

Допомога від США

Зеленський заявив, що Україна погодиться на допомогу від США в кредит. За його словами, Україна згода на будь-який варіант. Володимир Зеленський наголосив, що “якби Україні запропонували кредитну допомогу сьогодні чи безкоштовну завтра – ми погодились б на сьогодні”.

Про загрозу для Харкова

Президент назвав розмови про плани росіян захопити Харків спрямованою дезінформацією. Він наголосив, що місто не знаходиться в небезпеці, адже Україна підготувала оборонні рубежі та військо для захисту.

“Те, що це бажана ціль – росіяни це не приховують. Весь схід і не тільки схід, і південь нашої держави, і такі міста як Харків, Краматорськ – це їх бажана ціль, це зрозуміло. Але сьогодні ми абсолютно впевнено захищаємо Харківщину”, — зазначив Зеленський.

Західні війська в Україні

Зеленський розповів, що він не готовий публічно запросити в Україну військо західних держав. Однак декілька пропозицій Емманюеля Макрона він “підтримав публічно і у розмові з ним”. За його словами, якщо ж війська будуть навчати українських бійців в Україні, то це буде набагато швидше, ніж відправляти українців за кордон.

Блокада кордону

Володимир Зеленський повідомив, що Україна знайшла кілька шляхів, аби вийти з ситуації щодо блокади кордону з Польщею. Він розповів про кілька ключових напрямків, які допомагають Україні в ситуації із блокуванням польсько-українського кордону: “Вважаю, що нас потужно працює море, Дунай, обхід — ми почали працювати через Молдову і Румунію. Ми знайшли вихід із цієї ситуації”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності