• Головна
  • Україна
  • Зеленський звільнив Сергія Шефіра з посади першого помічника президента

Зеленський звільнив Сергія Шефіра з посади першого помічника президента

Володимир Зеленський і Сергій Шефір, фото 24 каналу

Сергій Шефір був давнім другом Зеленського — вони разом працювали у «Кварталі 95»

Президент Володимир Зеленський у суботу, 30 березня, звільнив з посади першого помічника президента свого давнього друга Сергія Шефіра. Відповідний указ з’явився на сайті президента в суботу, 30 березня.

«Звільнити Шефіра Сергія Нахмановича з посади першого помічника президента України», — сказано в указі без уточнення причини звільнення.

Що поєднує Зеленського і Сергія Шефіра

Сергій Шефір, як і Володимир Зеленський, родом із Кривого Рогу. Вони познайомились у 1995 році, коли Шефір разом зі старшим братом Борисом організовували в місті фестиваль КВН. Пізніше разом із Зеленським брати Шефіри у 2003 році заснували студію «Квартал 95». Шефір був автором ідеї і продюсером серіалу «Слуга народу», однойменну партію зареєстрували в 2017-му.

Під час президентської кампанії 2019-го Шефіра називали «правою рукою» Зеленського. Він супроводжував тоді ще кандидата в президенти під час усіх важливих зустрічей з політиками.

Що входило до обов’язків Шефіра на посаді першого помічника президента

21 травня 2019 року Зеленський призначив Шефіра першим помічником президента України. Його завдання на цій посаді полягало в організації щоденної роботи президента, писало «Суспільне».

У ЗМІ Шефіра назвали головним комунікаторам Офісу Зеленського з олігархами. 31 серпня 2020 року журналісти програми «Схеми» зафіксували, як Шефір таємно приїжджав до маєтку олігарха Ріната Ахметова під Києвом. Журналісти звернулися до Шефіра з питаннями, що він обговорював з олігархом, чому зустрічався з ним таємно і чи відомо про це президенту. У відповідь той зазначив: «Відповім на всі питання відразу. Нічого, що суперечить інтересам нашої країни, нічого протизаконного я не роблю, крапка».

Цьому передувала інформація про те, що Ахметов нібито фінансував владу Зеленського. Йшлося про понад 2 мільйони доларів щомісяця, повідомляла «Українська правда». В олігарха цю інформацію одразу заперечили, а в Офісі президента назвали «фейком».

Також Шефір на службовому авто відвідував офіс іншого олігарха Ігоря Коломойського і відвідував ювілей Григорія Суркіса.

Замах на Сергія Шефіра

22 вересня 2021 року близько 10 ранку під Києвом невідомі обстріляли з автомата 7,62 калібру авто марки Audi A8 першого помічника президента Сергія Шефіра. Останній відбувся шоком, але його водій отримав три кульові поранення. Чоловіка госпіталізували та прооперували, він заново вчився ходити.

Зеленський пообіцяв дати «сильну відповідь» на цей замах, однак причетних до обстрілу автомобіля досі не знайшли. У листопаді 2021 року в цій справі обшукували депутата Івано-Франківської облради від «Європейської солідарності» Сергія Волошина. Офіційно цих оьбшуків поліція не коментувала.

Після обстрілу автомобіль Шефіра арештували, але торік з нього зняли арешт і повернули власнику.

Звільнення інших радників Зеленського

Окрім звільнення Шефіра, Зеленський також звільнив Альону Вербицьку з посади радниці — уповноваженої президента з питань забезпечення прав захисників України. А ще він увільнив від посад низку своїх радників — нардепа Михайла Радуцького, уповноважену президента з питань волонтерської діяльності Наталію Пушкарьову, Олега Устенка та Сергія Трофімова.

Напередодні Зеленський звільнив двох заступників голови Офісу президента — Андрія Смірнова й Олексія Дніпрова.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності