• Головна
  • Україна
  • Олігарха-втікача Олександра Онищенка засудили до 15 років ув’язнення

Олігарха-втікача Олександра Онищенка засудили до 15 років ув’язнення

Олександр Онищенко

Онищенка визнали винним в організації “газової схеми”

​Вищий антикорупційний суд засудив колишнього народного депутата та олігарха-втікача Олександра Онищенка до 15 років ув’язнення. Про це повідомив Центр протидії корупції у п’ятницю, 5 квітня.

Онищенка суд визнав винним в організації “газової схеми” та призначив йому 15 років тюрми із конфіскацією майна. Вирок ухвалили судді Леся Федорак, Віктор Маслов та Ігор Строгий. Олександр Онищенко протягом тривалого часу переховується за кордоном.

Суд також оголосив вирок фінансовій директорці Онищенка — їй призначили 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Також суд частково задовольнив позов ПАТ “Укргазвидобування” та стягнути солідарно з обвинувачених 536 млн грн.

У Олександра Онищенка та його фінансової директорки суд конфіскує, зокрема, таке майно:

  • три земельні ділянки загальною площею у 60 тим. кв.м на Київщині;
  • земельну ділянку у Київської області та об’єкт незавершеного будівництва;
  • автомобіль MERCEDES-BENZ S 500L 4MATIC;
  • корпоративні права у статутному капіталі ТОВ ФІРМА “ХАС” на понад 1 млн грн;
  • кошти на банківських рахунках, відкритих в ПАТ “Діамант Банк”, КБ “ПРИВАТБАНК”, ПАТ “ДІАМАНТБАНК”;
  • кошти, розміщені на депозитних субрахунках, відкритих у банківській установі LAS “Trasta komercbanka” (Латвійська Республіка);
  • кошти у розмірі 7 тис. доларів, розміщені на рахунку, відкритому у банківській установі AS “PrivatBank” (Латвійська Республіка) компанією “Ostexpert Limited”;
  • корпоративні права компанії “Fastilo Traiding LTD” у статутному капіталі ТОВ “Надра Геоцентр” на суму понад 25 млн грн;
  • нежилі приміщення з № 1 по № 34 загальною площею 535 кв. м у Києві.

“Газова справа” Олександра Онищенка

Олександр Онищенко організував одну з наймасштабніших корупційних схем в історії України. Йдеться про розкрадання під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ “Укргазвидобування”.

Учасники схеми з січня 2013 року по червень 2016 року заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу. Через це компанія “Укргазвидобування” зазнала понад 740 млн грн збитків.

Загалом до “газової схеми” причетні 29 людей. Серед них — двоє близьких людей Онищенка, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ “Укргазвидобування” (юрист, фінансисти, керівники компаній тощо).

НАБУ завершило розслідування кримінального провадження проти Онищенка у липні 2018 року. Справу Онищенка розглядають заочно, адже він втік з України. У травні 2020 року німецький суд відмовив у його екстрадиції. У січні 2021 року США внесли Онищенка до санкційного списку за участь у “підтримуваній Росією мережі втручання у вибори президента США”. У жовтні 2021 року Онищенко отримав російське громадянство.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності