ВРП продовжила відсторонення Князєва від правосуддя

Всеволод Князєв, фото «Суспільного»

Князєва відсторонили від правосуддя або до винесення йому вироку, або до закриття кримінального провадження

Вища рада правосуддя продовжила відсторонення судді Верховного суду, ексголови Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя. Якщо раніше таке відсторонення діяло два місяці, то тепер Князєва відсторонили від правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Відповідне рішення члени ВРП ухвалили на засіданні у четвер, 4 квітня. За нього проголосували 16 з 16 членів ВРП.

«Вища рада правосуддя вирішила: клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименка Олександра Васильовича задовольнити: тимчасово відсторонити суддю Верховного суду Князєва Всеволода Сергійовича від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження за обвинуваченням Князєва Всеволода Сергійовича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України», — оголосив резолютивну частину рішення голова ВРП Григорій Усик, якого цитує «Укрінформ».

Справа Всеволода Князєва

У травні 2023 року антикорупційні правоохоронні органи викрили схему одержання хабаря у 2,7 млн доларів керівництвом і суддями Верховного суду. За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання у 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo олігарха Костянтина Жеваго. В цій справі затримали тодішнього голову Верховного суду Всеволода Князєва.

Після цього пленум Верховного суду висловив Князєву недовіру та припинив його повноваження як голови суду..

140 суддів підтримали висловлення голові ВС Князєву недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

З 18 травня 2023 року Князєв перебував під вартою з правом виходу під заставу, яку йому регулярно зменшували. Якщо спершу Князєв міг вийти під заставу у 107 млн грн, то в січні 2024 року її зменшили до 20 млн грн. 31 січня Князєв вніс заставу та вийшов з СІЗО.

6 лютого Князєва відсторонили від правосуддя, але лише на два місяці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності