• Головна
  • Україна
  • За ексголову Верховного Суду внесли понад 18 млн грн застави

За ексголову Верховного Суду внесли понад 18 млн грн застави

Заставу Князєву зменшували кілька разів, фото «Суспільного»

Тепер Всеволод Князєв, який перебував під арештом з травня, може вийти з-під варти

За колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва внесли 18,168 млн грн застави. Це сталося після того, як Вищий антикорупційний суд напередодні зменшив її розмір, який до цього становив 20 млн грн. Заставу за Князєва внесли в середу, 31 січня, і тепер він може вийти зі слідчого ізолятора, де перебував з травня 2023 року.

Наразі невідомо, хто саме вніс заставу за Князєва. Як зауважив «Центр протидії корупції», малоймовірно, що гроші міг внести хтось із сім’ї Князєва самостійно, оскільки всі його активи арештовано. Адвокати Князєва у грудні казали, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн.

Також ЦПК звернув увагу на те, що два тижні тому Князєв розлучився зі своєю дружиною, з якою вони пробули у шлюбі майже 20 років. Дружина пояснила, що фактичні шлюбні відносини з чоловіком припинені з травня 2023 року внаслідок несумісності характерів, різних поглядів на життєві проблеми та шляхи їх вирішення. На розгляді в одному із судів Миколаєва також є позов про поділ спільного майна подружжя.

Князєв перебував під вартою з травня 2023 року і за цей час суд зменшував йому заставу кілька разів:

  • у травні 2023 року Князєва арештували з заставою у 107 млн грн;
  • вже за 2 тижні апеляція зменшила заставу до 75 млн грн;
  • у серпні слідчий суддя зменшив Князєву заставу до 55 млн грн;
  • через місяць апеляція зменшила заставу до 45 млн грн;
  • у жовтні слідчий суддя зменшив заставу до 35 млн;
  • у грудні заставу зменшували двічі: спершу до 27 млн грн, згодом до 20 млн грн;
  • 29 січня Князєву зменшили заставу до 18,168 млн грн.

«За дуже цікавим збігом обставин новина про внесення застави збіглася з появою інформації про те, що Вища рада правосуддя хоче зупинити розгляд дисциплінарних справ стосовно Князєва. Наші колеги з «Автомайдану» помітили відповідні пропозиції в сьогоднішньому порядку денному. Якщо дисциплінарна справа щодо Князєва буде зупинена — це стане небезпечним прецедентом, який допоможе іншим суддям, яких підозрюють чи обвинувачують у злочинах, роками залишитися суддями та отримувати весь цей час солідну винагороду», — наголосили в «Центрі протидії корупції».

Згодом адвокат Князєва Володимир Клочков сказав у коментарі «Укрінформу», що заставу за ексголову Верховного Суду внесли його друзі. «У зв’язку з погіршенням здоров’я і неможливістю підтримувати його у СІЗО адвокати Князєва попросили кошти у його друзів, і вони внесли цю заставу», — стверджує адвокат.

За словами Клочкова, одразу після звільнення Князєв планує зайнятися своїм здоров’ям і готуватися до розгляду справи по суті, який розпочнеться 1 березня.

Нагадаємо, 15 травня 2023 року стало відомо, що голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали на хабарі у майже 3 мільйони доларів. Хабар був повʼязаний з рішеннями на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Однак Жеваго відкинув усі звинувачення і назвав «замовниками» справи російських власників його активів, а також бізнесмена Ігоря Коломойського.

16 травня Верховний Суд висловив Князєву недовіру і звільнив його, згодом Князєв отримав підозру, а потім суд його заарештував із правом на заставу 75 мільйонів гривень.

Також зазначимо, що 13 жовтня суд виніс вирок адвокату Олегу Горецькому, якого разом із Князєвим викрили на хабарі. За інформацією правоохоронців, компанія Горецького давала суддям хабарі за рішення, вигідні його клієнтам. Горецький пішов на угоду з прокурором, тому отримав 5 років умовно з іспитовим строком у 3 роки. Також він має переказати 21 мільйон гривень у Фонд United24 на проєкт «Армія дронів».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності