• Головна
  • Україна
  • Житомирські бізнесмени нелегально постачали граніт в Росію для пам'ятників окупантам

Житомирські бізнесмени нелегально постачали граніт в Росію для пам'ятників окупантам

Чоловіки, які продавали граніт Росії. Фото поліції

До організації оборудки причетний місцевий підприємець, який ще до початку повномасштабного вторгнення постачав граніт до Росії

СБУ затримала на Житомирщині двох зловмисників, які налагодили постачання до Росії граніту для виготовлення пам’ятників загиблим “учасникам СВО”. Про це у Службі безпеки України повідомили 29 березня.

Серед їхніх основних клієнтів були російські компанії, якими володіють члени кремлівської партії “Єдіная Росія”. “Значну частину нелегального імпорту російські замовники використовували для виробництва пам’ятників загиблим рашистам, які воювали проти України”, — йдеться у повідомленні.

Як чоловікам вдалося продавати граніт у Росію

До організації оборудки причетний місцевий підприємець, який ще до початку повномасштабного вторгнення постачав видобувну продукцію до Росії. Після 24 лютого 2022 року чоловік продовжив торгувати з Росією за схемою “перерваного транзиту”. Для цього він нелегально виїхав до однієї із сусідніх країн Євросоюзу, де зареєстрував власну комерційну структуру.

Ця іноземна фірма купувала в Україні граніт нібито для бізнес-проєктів на території ЄС. Однак після одержання української продукції чоловік продавав її справжнім замовникам з Росії. Щоб скуповувати граніт в Україні та переправляти його до ЄС, він залучив двох спільників з Житомирщини. Вони підшукували підприємства, які видобувають граніт, купляли його та переправляли за кордон. Згодом саме цих двох чоловіків і затримали в Україні.

Що виявили під час обшуків

Під час обшуків у помешканнях та офісах затриманих виявили документи та інші речові докази злочинної діяльності. Також знайшли великі суми готівки, ймовірно одержаної незаконним шляхом. Наразі всім трьом повідомили про підозру у пособництві державі-агресору, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, ДБР затримало топменеджмент концерну з Житомирщини за роботу на російський військово-промисловий комплекс

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності