В Україні 26 березня відзначають День Національної гвардії

День Національної гвардії: історія формування та діяльність — LVIV.MEDIA

26 березня Україна на державному рівні відзначає День Національної гвардії України. Це свято офіційно запровадили 18 березня 2015 року.

Історія формування та діяльності Національної гвардії

4 листопада 1991 року Верховна Рада Української РСР прийняла Закон "Про Національну гвардію України". До цього часу її називали Республіканською гвардією і діяла вона на базі розташованих на території України військових частин внутрішніх військ МВС СРСР. Нацгвардія підпорядковувалася Верховній Раді, а безпосереднє керівництво нею здійснював командувач, якого призначав парламент за поданням Президента на термін 5 років. Проте, вже у 1995 році Національна гвардія перейшла в оперативне управління тодішнього президента Леоніда Кучми. У січні 2000 року Кучма підписав указ про розпуск Нацгвардії як компроміс з опозицією, яка побоювалася, що президент може використати це військове формування для встановлення диктатури.

Нацгвардія відновила свою діяльність після Революції Гідності. Тоді у березні 2014 року Верховна Рада ухвалила новий Закон "Про Національну гвардію України", який передбачав, що особовий склад НГУ формуватимуть із підрозділів Внутрішніх військ МВС, а також добровольців.

Перші добровольчі загони до лав Нацгвардії почали надходити вже наступного дня. 14 березня 2014 року до навчального центру НГУ в Нових Петрівцях під Києвом прибуло 500 бійців Самооборони Майдану. Пізніше, у квітні 2014 року, у складі Нацгвардії діяли вже чотири добровольчі батальйони: 1-й імені генерала Кульчицького, Донбас, Крук та Азов. З квітня цього ж року підрозділи НГУ у взаємодії із Збройними Силами України розпочали виконувати бойові завдання у рамках Антитерористичної операції на Донбасі.

Національна гвардія під час повномасштабного вторгнення

З перших днів повномасштабного вторгнення нацгвардійці разом із ЗСУ чинили шалений опір ворожим військам. Підрозділи НГУ відзначилися у обороні Києва, Чернігова, Сум, Харкова та інших міст. Особливо запеклі бої точилися на Донеччині та Луганщині за Маріуполь, Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Соледар та Бахмут.

Саме за героїчну оборону Бахмута навесні 2023 року нинішній командувач Національної гвардії генерал-лейтенант Олександр Півненко отримав звання Героя України. Олександр Півненко керував обороною Бахмута та вивів своє угруповання в умовах жорсткого оточення.

Сьогодні Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ. За законом, основними функціями НГУ є:

  • захист та охорона життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань;
  • оперативне використання за призначенням у разі загрози національній безпеці для подолання збройних конфліктів, відсічі збройній агресії, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
  • охорона громадського порядку та забезпечення громадської безпеки;
  • конвоювання й охорона затриманих та взятих під варту осіб;
  • охорона органів державної влади, спеціально визначених підприємств, установ та організацій;
  • участь у військових операціях із підтримання миру і безпеки за рішенням Президента України.

Чисельність особового складу Національної гвардії станом на 2022 рік становила близько 60 тисяч військовослужбовців та працівників. У структурі НГУ діють оперативно-територіальні об'єднання, окремі військові частини різного призначення, вищі навчальні заклади та науково-дослідні установи.

З 2014 року підрозділи НГУ набули значного бойового досвіду, беручи активну участь у бойових діях на Донбасі. З лютого 2022 року нацгвардійці відіграють ключову роль у відсічі російській навалі, захищаючи міста та населені пункти в різних куточках України. За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з агресором, багато військовослужбовців НГУ відзначені високими державними нагородами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності