• Головна
  • Україна
  • Одеса отримала 500 тис. євро від Італії на відновлення собору, зруйнованого російською ракетою

Одеса отримала 500 тис. євро від Італії на відновлення собору, зруйнованого російською ракетою

Спасо-Преображенський собор в Одесі

Невдовзі координаторка ЮНЕСКО в Україні відвідає Одесу разом з експертами, щоб скласти плани з відновлення храму

Уряд Італії виділив 500 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, який влітку 2023 року був частково зруйнований після влучання російської ракети. Гроші вже перерахували до міжнародної організації ЮНЕСКО, повідомила пресслужба Одеської міської ради у четвер, 20 березня.

Дах храму вже відбудували коштом парафіян та благодійників

У березні 2024 координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі повідомила, що на рахунок організації надійшов міжнародний транш від уряду Італії — 500 тис. євро допомоги для ремонту собору. Найближчим часом координаторка разом з експертною групою прибуде до Одеси для обговорення планів з реставрації пам’ятки.

Наразі у соборі вже відновили дах, а також почали ремонтувати найбільш пошкоджену частину будівлі. Це було необхідно зробити, щоб собор не зазнав ще більших руйнувань через вплив погоди. Відновити дах вдалося завдяки допомозі від благодійників та парафіян.

Угоду про допомогу з відновленням храму Італія з Україною підписали ще в жовтні 2023 року. Тоді віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні тоді заявив, що до відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі залучать найкращих італійських архітекторів.

Нагадаємо, 23 липня 2023 року росіяни атакували ракетами Одесу. Одна з ракет влучила в будівлю Спасо-Преображенського собору. Вибух зруйнував ділянку даху та вівтарну частину храму.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності