• Головна
  • Україна
  • Українці, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів, отримають фінансову допомогу

Українці, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів, отримають фінансову допомогу

Українці, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів, отримають фінансову допомогу

Проєкт розпочнеться 15 квітня і триватиме до кінця 2024 року

Українці, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів, отримають одноразову грошову допомогу у сумі 3 тис. євро. Про це на конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки" розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає Рубрика.

"Разом з Глобальним фондом тих, хто пережив насильство, та Урядовою уповноваженою з питань гендерної рівності ми ініціювали розробку та впровадження пілотного проєкту невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час конфлікту. Ми розробили систему формування таких репарацій, яка передбачає виявлення постраждалих, ідентифікацію кейсів, ухвалення рішень про відповідність критеріїв, і виплату проміжних компенсацій. Ми формуємо дуже серйозну базу для подальшого відновлення справедливості", – заявила Стефанішина.

Пілотна фаза проєкту стартує 15 квітня і триватиме до кінця жовтня цього року. Віцепрем'єрка наголосила, що справедливість не повинна мати часових обмежень, а вцілілі потребують підтримки зараз, а не після завершення війни. Тож у рамках першої фази цього проєкту потерпілим й виплатять компенсації.

"29 лютого ми офіційно стартували з цим проєктом, провели перші засідання. З 1 по 31 березня вже 40 постраждалих пройдуть процедури, необхідні для того, щоб отримати відповідні статуси та перші проміжні репарації", – сказала віцепрем'єрка.

Для реалізації цього проєкту була створена наглядова рада, яка розглядає і затверджує документи, а також формує статистичну інформацію про підтверджені випадки сексуального насильства під час війни. Урядовці та правозахисники працюють над проєктом проміжних репарацій разом з Офісом Генерального прокурора, який безпосередньо розслідує такі злочини, а також із Міністерством юстиції, яке формує реєстр збитків.

Станом на 4 березня Генеральна прокуратура України веде вже 274 справи про сексуальне насильство, вчинене російськими окупантами. Однак потерпілих набагато більше.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності