• Головна
  • Україна
  • ООН заявила про зменшення кількості українських біженців, які хочуть повернутися додому

ООН заявила про зменшення кількості українських біженців, які хочуть повернутися додому

Зросла кількість біженців, які час від часу відвідують Україну, фото ілюстративне

Більшість українських біженців і надалі хочуть повернутися додому, але їхня кількість зменшується

Більшість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65% і 72% відповідно) все ще мають намір повернутися додому, однак їхня кількість зменшилася в порівнянні з минулим роком, свідчать результати дослідження, яке провело Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

За даними аналізу, частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася проти показників минулого року (з 77 до 65%), натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18 до 24%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 5 до 11%). Аналогічна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб.

Звіт УВКБ ООН ґрунтується на інтерв’ю, проведених у січні та лютому цього року, з майже 9 900 українськими біженцями та внутрішньо переміщеними особами. Опитані переселенці переважно називали небезпеку в Україні основним чинником, що гальмує їхнє повернення, тоді як іншими проблемами були брак економічних можливостей та житла.

Значна частка опитаних українських біженців (близько 59%) вказали, що їм доведеться повернутися додому, якщо вони й надалі стикатимуться з проблемами в країнах перебування, повʼязаними здебільшого з можливостями роботи та юридичним статусом.

ООН звертає увагу на той факт, що дедалі більше біженців час від часу приїжджають в Україну — майже 50% проти 39% минулого року, насамперед для відвідування членів сім’ї, але також щоб перевірити свою власність. В ООН вважають, що такі візити зрештою можуть сприяти повністю обґрунтованим рішенням про довгострокове повернення, коли цьому сприятимуть умови.

Наразі майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку по всьому світу і майже 3,7 мільйона людей залишаються вимушено переміщеними всередині країни, заявили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності